Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Duyuru ve Haberler

Hayat Kurtaran Köpekler (02/09/2007)

Bursa Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü'ne ait akıllı köpekler, 30 saniyede enkaz altındaki yaralıları buluyor.

Küçükbalıklı'daki Afet Yönetim Merkezi'nde bulunan Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü'ne bağlı köpekli arama kurtarma ekibi, muhtemel bir afete hazırlanıyor. Alanında uzman eğitimciler tarafından eğitilen 2'si Labrador, 1'i Border Collie ve Labrodor Retriever cinsi köpekler, gün içerisinde birden çok testten geçiyor. Sabahın erken saatlerinden akşama kadar eğitilen köpekleri muhtemel bir afete karşı yetiştirdiklerini belirten köpek terbiyecisi Mesut Hazar, bir arama kurtarma köpeğinin 3 yılda eğitilebildiğini söyledi. Hazar, köpeklerin ilk başta 9 ayrı eğitimden geçtiğini dile getirdi.

Afet Yönetim Merkezi'nde eğitilecek olan köpekleri seçerken titiz davrandıklarını kaydeden Hazar, her köpeği eğitim programına almadıklarını ifade etti. Köpeklere karşılaşabilecekleri zor durumlara karşı en iyi eğitimi vermeye çalıştıklarını vurgulayan Hazar, eğitimde itaatin önemli olduğunu kaydetti. Hazar, "Bir arama kurtarma köpeğini seçmek için henüz yavruyken gözaltında tutuyoruz. Köpekleri ilk önce belirli testlerden geçiriyoruz. Köpeklerinin şeceresi önemli. Arama kurtarma eğitimine alınacak köpeğin soyunun bu işlerde tecrübeli olmasına dikkat ediyoruz. Soyu ideal olan köpeğin itaatkar olması ikinci kuralımız. Ganimet ve av dürtüsünün yüksek olması gerekir. Her türlü ortamda sosyal olması ve burnunu çok iyi kullanması bir arama kurtarma köpeğinde aranan özellikler arasında. Bu testleri geçen köpekleri eğitim programımıza alıyoruz" dedi.

Gerekli testlerden geçen köpeğe ilk önce sosyalizasyon eğitimi verdiklerinin altını çizen Hazar, diğer eğitiminin itaat eğitimi olduğunu söyledi. Hazar, "Temel itaat ve ileri itaat eğitimlerine oldukça önem veriyoruz. İtaat eğitimi köpeğe yön vermemizi sağlıyor. İtaat eğitimlerinin hemen ardından çeviklik parkuru, kondisyon parkuru, yönlendirme, enkaz arama, arazi arama ve karda arama eğitimlerini veriyoruz. Çığdan bir insanı kurtarmak için kışın Uludağ'da eğitiyoruz. Tatbikatlar düzenliyoruz. Kondisyon parkında köpeğin çevikliğini ve hareket etme hızını artırmak için gerekli eğitimler veriyoruz" diye konuştu.

Muhtemel bir afet ve göçüğe her an hazır olduklarını gösteren 4 yaşındaki Afet isimli Labrodor cinsi köpek, enkazın arasında gizlenmiş bir insanı 30 saniye içerisinde bulmayı başardı. İki eğitmen kontrolünde her gün kondisyon parkında ve suni afet binasında eğitim gören köpekler, ileride olabilecek bir afette görev yapacak.

Tüm Duyuru ve Haberler