Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Duyuru ve Haberler

Antalya'da toplu köpek mezarları! (30/05/2008)

Antalya merkeze bağlı Varsak'ta itlaf edilmiş çok sayıda köpek bulunması üzerine bir açıklama yapan Kepez Belediyesi, kuduzla mücadele kapsamında itlaf çalışmaları yapıldığını açıkladı ve hayvan hakları örgütlerini suçladı.

Antalya'nın Kepez ilçesinde görülen kuduz vakasının ardından ortaya atılan "sokak hayvanları itlaf ediliyor" iddiaları doğru çıktı.

Varsak beldesindeki bir araziye itlaf edilen köpeklerin topluca gömüldüğü belirlendi.

Bir vatandaşın "İtlaf edilen köpeklerin topluca gömüldüğü yerler var" ihbarı üzerine harekete geçen Hayvanları Koruma Derneği Antalya Şubesi ve Konyaaltı Dostları Derneği üyeleri, iş makineleriyle Varsak beldesindeki ormanlık alana geldi.

Söz konusu bölgede toprağı iş makineleriyle kazan dernek üyeleri, itlaf edilerek, 15 ile 20'şerli gruplar halinde gömülmüş köpek cesetleri buldu.

4 belediye başkanı hakkında suç duyurusu

Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Antalya Şubesi Başkanı Sevda Kıraç, kuduz oldukları gerekçesiyle köpekleri itlaf ettikleri iddiasıyla 4 belediye başkanı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

Sevda Kıraç, 3285 Sayılı Zabıta Yasası'nda "Kuduz çıkan hayvanlar itlaf edilir" maddesinin yer aldığını anımsattı. Kuduz olan hayvanların itlaf edilmesine itiraz etmediklerini belirten Kıraç, belediyelerin sahipli, aşılı ve küpeli köpekleri de iğneli tüfekle zehirleyerek itlaf ettiklerini öne sürdü.

Sevda Kıraç, "Halk sağlığını tehlikeye atmak ve görevini ihmal etmek" suçlarından Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Varsak Belediye Başkanı Kazım Bilgili hakkında, savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

Antalya Valiliği de merkeze bağlı Varsak beldesinde itlaf edilerek gömülmüş köpekler bulunduğuna ilişkin haberler üzerine inceleme başlattı.

Tarım İl Müdürlüğü ise, itlaf edilen köpeklerin gömüldüğü çukurları açtırdıkları gerekçesiyle Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Antalya Şubesi Başkanı Sevda Kıraç ile Konyaaltı Dostları Derneği Başkanı Nimet Nilsu Güleç hakkında şikayetçi oldu.

Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner de yaptığı yazılı açıklamada, Gündoğdu Mahallesi'nde tespit edilen kuduz hastalığının, telafisi imkansız zararlar doğurabileceği ve halk sağlığını tehdit edebileceğine işaret ederek, "Gündoğdu Mahallesi'nde tespit edilen kuduz vakasıyla ilgili bazı sivil toplum kuruluşlarının yaptığı açıklamalar ise maalesef, halk sağlığı menfaatinden yoksundur" dedi.

Kuduz hastalığıyla, kanun ve yönetmeliklerin kendilerine verdiği yetki dahilinde mücadele ettiklerini belirten Öner, "Başıboş köpekler, keyfi bir davranıştan dolayı değil, kuduz hastalığı tespit edildiği için, 3285 Sayılı Hayvan Sağlık Zabıtası Kanunu'nun 36'ncı ve ilgili yönetmeliğin 119'uncu maddesine göre itlaf edilmiştir" dedi.

Öner, itlaf işlemlerinin sadece Kepez Belediyesi tarafından yapılıyor gibi gösterilmesinin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

İtlaf edilen hayvanların yerleşim yerleri dışında 2 metre derinlikte kazılmış çukurlara, üzerine sönmemiş kireç dökülerek, toprakla sıkıştırılarak gömüldüğünü anlatan Öner, "Kuş gribi vakasında olduğu gibi, kuş gribi tespit edilen hayvanlar nasıl itlaf edilmişse, kuduz kuduz şüphesi bulunan hayvanlar da itlaf edilmiştir" dedi.

"Bazı köpekler boğularak öldürülmüş"

Kepez bölgesinde 10 Nisan'da küçük bir çocuğu ısıran köpeğin kuduz olduğunun anlaşılması üzerine o bölgede karantina uygulaması başlatıldığını anımsatan Kıraç, "İlgili kanun gereği kuduz görülen bir yerdeki bütün hayvanlar itlaf edilir. Ancak burada kuduz olup olmadığına bakılmaksızın tüm ev köpekleri ve sokak köpekleri öldürülmüş. Buna anlam vermek imkansız. Antalya Valisi Alaadin Yüksel'den bu itlafı durdurmasını rica ediyorum" dedi.

Konyaaltı Dostları Derneği Başkanı Nilsu Güleç de, karantina uygulamasına geçildikten sonra yetkililerin aşılanmış köpeklerin bakımevlerine toplanacağı sözü verdiklerini ancak bu söze rağmen hayvanları yok etme yöntemi kullandıklarını ileri sürdü.

Köpeklerin vahşice öldürülerek, toplu olarak gömüldüğünü kaydeden Güleç, bazı köpeklerin ilaçla bazılarının ise boğularak öldürüldüğünün belirlendiğini ifade etti.
Muratpaşa ve Kepez belediyelerinin taşeron bir firma kiralayarak köpek itlafı gerçekleştirdiğini iddia eden Güleç, "Madem kuduz var bölgedeki bütün hayvanları itlaf edin, kedileri köpekleri öldürmekle kuduz mu önlenir. Sırf turizm mevsiminde sokaklarda köpek görülmesin diye hayvanları öldürüyorlar" dedi.

İtlaf edilen köpeklerin uygunsuz bir şekilde toprağa gömülmesi, bölge sakinlerinin de tepkisini çekti. Bölgede inceleme yapan jandarma ekipleri de dernek üyelerinin ifadelerine başvurdu.

Hayvanları Koruma Kanunu ne diyor?

Sık sık hayvan hakları savunucularının eleştirilerine hedef olan ve 'balon yasa' olarak nitelenen 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda yerel yönetimlerin sahipsiz hayvanlara nasıl davranmaları gerektiği şu ifadelerle anlatılıyor:

• "Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır."

• "Yerel yönetimlerin, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri ve hastaneler kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlamaları ve eğitim çalışmaları yapmaları esastır."

Kaynak: www.cnnturk.com

Tüm Duyuru ve Haberler