Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Duyuru ve Haberler

Üsküdar Barınağından Haberler (03/07/2007)

Sevgili Hayvan Dostları,

Geçen haftayı çok hareketli ve heyecanlı geçirdim. Bunu sizlerle paylaşmak, hayvan korumacılığın ne denli önemli ve dikkat gerektiren, hassas bir konu olduğunu bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum.

Geçen hafta oturduğum sitedeki arkadaşımdan bir telefon aldım. Boş bir villanın içinde üç ay önce yavrulayan bir anne köpek ve sayısını sonradan öğrendiğim yavrular varmış. Boş villanın tadilatı devam ediyordu. Orada yaşayan yavrular ise, birkaç gün içinde bulundukları yerden çıkarılması gerekiyordu. Yaşadıkları yere beton dökülecek orası düz bir zemin haline getirilecekti.

Yavrucaklar öyle bir yere saklanmış ki, içeri girebilmek mümkün değil. Çünkü sadece onların içine sığabileceği bir yerden içeri giriyorlar, insan gördüklerinde korkudan girdikleri deliğin en dibine kadar gidiyorlardı.

Ne yaptıysam onları dışarı almayı beceremedim ve çareler üretmeye başladım. Çok sevdiğim bir dostumdan yardım istedim. Büyük bir inşaat şirketinin sahibi olan bu dostumuz bize üç yardımcı personel gönderdi. Amacımız hayvancıkların girdiği deliği içerisine insan girebilecek kadar büyütüp, oradaki hayvanları almaktı. Ancak iki günlük çalışmalarımızda hiç ilerleme kaydedemedik. Sesten ve gürültüden daha fazla korkup, hiç ulaşılamayacak yerlere saklandılar, biz de çalışmayı sonlandırdık.



Sonunda kapan kurmaya karar verdik. Kapanın içine mis gibi kokan ton balıklarını, yaş mamaları doldurdum. İstedim ki hepsi bir an da kapana doluşsun.

Zamanımız azalıyordu…

Adamları beton dökmek için beklemeleri konusunda ikna ettim. Yoksa yavru köpeklerin başlarına gelebilecek korkunç şeyi düşünmek bile kanımı donduruyordu. Kapanı kurup, beklemeye başladık. Gece yarısı kendilerini emniyette zannedip kafalarını çıkarmaya başladılar. Bir süre sonra çekingen adımlarla yemek kokusuna doğru ilerlemeye başladılar.

Hoopp… Kapanın içinde iki yavru, feryat figan bağırmaya başladı. Tabii diğerleri uyandı bu duruma ve kaçtılar. Kapanı tekrar kurup, iki yavruyu kaptığım gibi eve götürdüm.

Bu çalışma esnasında gördüğüm manzara, bir annenin yavrularını bırakıp bir yerlere gitmeyeceğini bir kez daha öğretti. Anne kesinlikle yaklaşmıyor, olan biteni sadece havlayarak, değişik sesler çıkararak izliyordu. Sanki “kaçın, gidin” diye yavrularına haber veriyordu.

Üç gün süren bu çalışmamızın ardından altı yavruyu aldık. Ancak içim rahat değildi. Ya başka yavru kaldıysa?

Ustalar betonu dökmek için sabırsızlanıyordu. “Ne olur bir gece daha izin verin bana” dedim. Anne bir türlü buradan ayrılmıyordu. Bir gece daha kapanı kurarak sabaha kadar iki saat aralıklarla kapanı kontrole gittim. Sabaha karşı son kez kapanı kontrol için oraya gittiğimde onu gördüm karşımda. Minicik bir yavru, kapanın içinde sessizce, çaresizce oturuyordu. Anne ise yanı başında! Anne köpek bizi görünce her zamanki gibi kaçtı tabi.

Bize burada altı ya da yedi yavru var denmişti, iyi ki sonuna kadar mücadele etmişiz diye düşündüm içimden. Son yavruyu da aldık. Şimdi hepsi son derece sağlıklı, parazit tedavileri yapıldı, ilk karmalarını oldular. Onlar da, barınağımızda yaşayan altı yüz büyük ve yüze yakın yavrunun arasına katılacaklar.



Üsküdar Barınağı’nın siz sevgili hayvan sever dostlarına ihtiyacı var. Barınağımızda artan hayvan sayısı, onlar için yemeklerini, battaniyelerini, ilaçlarını, yatacak yerlerini paylaşmak demek.

Bizler geçen hafta bunlarla uğraşırken, barınağımıza yine trafik kazası geçiren ayağı ve beli sakatlanmış üç tane hayvanımız geldi. Tam onları tedavileri için kliniğe gönderirken bir tene de Ümraniye Barınağına bırakılan bir köpeğe rastladım. Yine trafik kazası ve yerinden kalkamayan bir hayvancık! Onu orada bırakamazdım, diğerlerinin arasına onu da ekledim ve kliniğe gönderdim. Şu an klinikte ameliyat olan ve tedavisi süren çok sayıda hayvanımız var.

İhtiyaçlarımız sürekli artıyor. Barınağımızın acil yaş ve kuru mamaya, karma aşıya ihtiyacı var. Yaz mevsimi çok çabuk geçiyor, battaniye ve gazete ihtiyacımız her zaman gerekli.

Ama en çok, gelip onları ziyaret etmenize, sevgiyle başlarını okşamanıza, belki aralarından bir tanesini hiç terk etmemek üzere sahiplenmenize ihtiyacımız var.

Sevgiyle kalın.

Asude Ustaoğlu
Üsküdar Barınak Gönüllüsü

Tüm Duyuru ve Haberler