Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Sağlık Köşesi

Mevsimsel Problem: Pisi pisi Otları

Köpeğiniz ile kırlarda dolaşmaktan mutluluk duyuyorsanız bu güzel anların ardından yaşanabilecek pisi otu problemini unutmamalısınız. Doğada yabani olarak yetişen ve bahar aylarında oldukça sık görülen pisi otları özellikle uzun tüylü ve uzun kulaklı ırkların en büyük problemlerinden biridir. Pisi otları yapısı gereği daima ileri hareket eder. Bu nedenle de kulak, burun veya ayağa battığında kendi kendine çıkma şansı yoktur. Otun tehlikeli olduğu zamanlar Mayıs ve Eylül ayları arasındaki dönemdir.
 


Özellikle Cocker, Setter gibi ırklarda kulağa, Boxer, German Sheepdog gibi ırklarda burun deliklerine pisi otu girmesi sık yaşanılan bir olgudur. Ayrıca bol tüylü ırklarda pati aralarından batarak ilerleyen pisi otlarına oldukça sık olarak rastlamaktayız.

Köpeğinizin günlük ihtiyaçlarını karşılamak veya kırlarda temiz hava almak için dolaşmaya çıktığınızda dikkat etmeniz gereken bir kaç küçük detay pisi otları nedeniyle yaşayabileceğiniz problemlerin önlenebilmesi için önemlidir.

Gezinti esnasında veya eve döndüğünüzde ani olarak beliren bir topallık veya ayağını sakınarak yürüme gibi bir belirti gördüğünüzde patilerini kontrol ederek bir kızarıklığın olup olmadığına bakmalısınız. Sadece bir kısmı batmış olan pisi otlarını bir pens yardımıyla çıkarabilirsiniz. Ancak pisi otu görünmediği halde kızarıklık ve şişkinlik varsa yapılabilecek en doğru işlem vakit geçirmeden veteriner hekim tarafından batmış olan pisi otunun çıkarılmasıdır. Kısa sürede ilerleyerek daha derin dokulara giren pisi otlarının çıkarılması oldukça güçtür.

Pisi otlarının kulağa kaçtığı durumlarda görülebilen belirgin bulgu sürekli kulakları sallama, başını eğik tutma ve patisiyle kulağını kaşıma çabasıdır. Böyle bir durumda da vakit kaybetmeden hekiminize gitmelisiniz. Aksi halde hızla ilerleyen pisi otları kulak zarında perforasyon ve orta kulakta yangı gibi daha ciddi sorunların yaşanmasına neden olabilir.

Ani olarak başlayan hapşırma nöbetleri özellikle Boxer gibi basık burunlu ırklarda ve koklama merakı olan köpeklerde pisi otu ihtimalini hatırlamak için yeterli bir nedendir. Burun deliklerinden giren pisi otlarının tüylü kanatları nedeniyle burun mukozasında irkilti ve buna bağlı olarak hapşırmalar oluşur. Burnuna pati atarak veya silkelenerek burnundan otu çıkarmaya çalışır. Burun deliklerinden ilerleyen pisi otları genellikle farenkse açılış kısmındaki kıvrımlı bölüme batarak kanamalara da neden olabilir. Kanamaların diğer bir nedeni ise aşırı hapşırmaya bağlı olarak kılcal damarlarda şekillenen çatlamalardır. Bu durumda da vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmeli ve pisi otunu çıkarttırmalısınız.

Köpeğinizin her gezinti sonrasında tüylerini fırçalayarak kontrolünü yapmanız sadece pisi otunun değil pire ve kene gibi dış parazitlerinde tespit edilebilmesi yönünden fayda sağlayacaktır. Ayrıca patileri uzun tüylü bir köpeğe sahipseniz ve sık sık bu problemi yaşıyorsanız mevsim başında pati tüylerini kısalttırmanız sorunun çözümünde kolaylık sağlayacaktır.
 


22/04/2009
Vet. Hekim Halil Z.ÇETİNKAYA
VET_ÇİZMELİKEDİ VETERİNER POLİKLİNİĞİ
Abdullah Azam Cad. No:15 Aşağı Dudullu (Aqua City 1. Etap Karşısı)
Telefon : 0216 612 89 41-42
Çekmeköy/A.Dudullu / İstanbul

Tüm Sağlık Köşesi Yazıları