Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Sağlık Köşesi

Hayvanlarda Tüylerin Dökülmesi

Pet sahipleri özellikle mevsim değişikliklerinde aşırı tüy dökülmesinden şikâyet ederler. Böyle durumlarda tüy dökmenin asıl sebebinin belirlenmesi çok önemlidir.

Mevsimsel değişimlerin yanı sıra, beslenme de tüy dökümünü etkileyen önemli bir faktördür. Beslenmesinde vitaminler ve mineraller yeterli değilse; protein ağırlıklı besleniyorsa, tüy dökülmesi artar. Özellikle tek yönlü tavuk veya ciğerle beslemek yapılan en sık hatalardandır. Böyle durumlarda tavuk eti içermeyen, özel diyet deri mamaları, hypoallergenic mamalar veya sebzeli mamalar kullanılabilirsiniz. Veteriner Hekiminizle görüşerek petinize özel bir diyet hazırlayabilir, H vitamini içeren tabletler verebilirsiniz.

Hayvan sahiplerinin petlerini uzun süreli protein ağırlıklı beslemeleri sonucu tüy dökümünün yanı sıra tedavi gerektirecek durumlarda oluşabilir.

Tüy dökümünde ırksal özellikler ve çevresel faktörler de rol oynar. Uzun tüylü hayvanlarda bu durum daha fazla görülür. Hormonal dengesizlikler ve bazı deri hastalıkları da tüy dökümünde rol oynar.

Rutin fırçalama ve tarama işlemlerini yaparak ölü tüyleri deriden uzaklaştırıp tüylerin topaklanmasını engelleyebilir, derinin rahat nefes almasını sağlayabilirsiniz.

Sonuç olarak tüy dökümünün sebebi belirlenip ona göre çözüm yoluna gidilmelidir.

14/03/2007
Vet. Hekim Halide Demiray
Kızılelma Veteriner Kliniği

Tüm Sağlık Köşesi Yazıları