Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Sağlık Köşesi

Raşitizm nedir, tedavisi nasıl olur?

Raşitizm; Kalsiyum (Ca), Fosfor (P) ve D vitamini eksikliğine bağlı olarak gelişen bir kemik hastalığıdır. Kemik oluşumunun tam olmaması nedeniyle tedavisi geciktirilmiş, ihmal edilmiş vakalarda uzun kemiklerde şekil bozukluğu meydana getirir.


D Vitamini, diğer adıyla Kalsiferol, özellikle kemik ve diş yapısı gelişimi açısından önemli bir vitamindir. Kalsiyum ve fosfor emilimini düzenleyerek kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlar. Raşitizmi önler.

Kemik ve diş gelişimi üzerindeki etkileri nedeniyle özellikle bebeklerde ve büyüme dönemindeki hayvanlarda D Vitamini ihtiyacını karşılamak önemlidir. Sindirim sistemine iyi gelir, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

D Vitamini Hangi Besinlerde ve Nelerde Bulunur? Normalde yeterli miktarda güneş ışığı alan hayvanlarda D vitamini vücut tarafından yeterince üretilir. Bununla birlikte; yeni doğanlarda, büyüme dönemindeki hayvanlarda, gebelikte ve süt emzirme dönemlerindeki dişilerde D Vitamini ihtiyacı arttığı için besinlerle dışardan daha fazla miktarda alınması gerekir.

Güneş başlıca D Vitamini kaynağı olmakla birlikte, balıketi, balıkyağı, süt, yumurta sarısı, karaciğer, peynir D Vitamini içeren besinler olarak sayılabilir.

Yavru kediler annelerini ememedikleri veya az emdikleri zaman ileride kendileri için gerekli olabilecek yeteri kadar D vitaminini depolayamazlar. D vitamini, kalsiyum ve fosforun kemik dokuya geçmesini sağlar. Dolayısı ile D vitamini eksikliği kemik gelişimini engeller.


Kalsiyum, fosfor ve D vitamini birbiriyle bağlantılıdır. Birinin eksikliği kemiğin gelişimini engeller.

Kalsiyumun eksikliği gibi fazlalığı da istenmeyen bir durumdur. Genelde hayvan sahipleri Veteriner Hekimlerine danışmadan hayvanlarına D vitamini ya da kalsiyum takviyesi yapar, bu da ileride sakıncalı durumlara neden olabilir. Kalsiyum fazla alınırsa fosfor, fosfor fazla alınırsa kalsiyum kemiklerden atılır ve kemik gelişimi engellenmiş olur.

Raşitizmin en belirgin özelliği; kemiklerdeki ağrıdır. Kemiklerde eğilme, “O” bacak, “X” bacak, omurgada eğrilik, yabancı cisim yeme (taş, toprak), sindirim sistemi rahatsızlıkları, kabızlık ve ishal görülebilir.


Sonuç olarak annelerin gebelik öncesi ve sonrası sağlıklı, dengeli beslenmesine özen gösterilmeli, Veteriner Hekim kontrolünde kalsiyum, fosfor ve D vitamini takviyesi yapılmalı, doğacak yavruların güneş ışığından yeteri kadar faydalanmaları sağlanmalıdır.

03/06/2008
Vet. Hekim Salih Aydın
Vitalis Veteriner Kliniği
Dr. Kemal Akgüder Cad.26/2
Bostancı - İSTANBUL
Tel: 0216 362 82 06

Tüm Sağlık Köşesi Yazıları