Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Sağlık Köşesi

Keneler ve Lyme Hastalığı

Baharı aratmayan kış mevsimini geride bırakıp ilkbahar mevsimine girdiğimiz şu günlerde hayvanlarımızı ve hayvan sahiplerimizi bekleyen tehlikelerin başında keneler gelmektedir.

Kenelerin taşıdığı önemli hastalıklar arasında Q humması, Kırım - Kongo Kanamalı Ateşi, Lyme hastalığı, Tularemi, TBE sayılabilir.

Bu hastalıklar içinde, sizlerle paylaşmak istediğim insanlar ve hayvanlar arasında bulaşma özelliğine sahip olan Lyme hastalığı, Ixodes cinsi keneler aracılığı ile yayılır. Enfekte olmuş yani etkeni taşıyan kenelerin diğer bir hayvandan kan emişi sırasında bulaştırması ile taşınır. Kenelerin köpeğin üzerinde kalma süresinin uzunluğu hastalık etkeninin bulaşma riskini aynı oranda artırır. Hastalığı oluşturan etken Borrelia burgdorferi türü bir bakteridir (sipiroket).

Özellikle ateş ve eklemlerde ağrı şikâyeti ile başlayan hastalık tüm eklemlerde görülen yangılanma ile kendini belli eder. Hastalık vücudun birçok sisteminde etkin olmaktadır. Bu nedenle iştahsızlık, bitkinlik, kilo kaybı, depresyon ve lenfadenopati (lenf bezlerinde şişme) de görülebilen belirtiler arasındadır. Bunun yanında, merkezi sinir sisteminde, kalpte rahatsızlıklar ve uzun sürmesi halinde damar hastalıklarına sebep olur. Kalp ve böbreklerde kalıcı hasarlar yaratabilir. Hastalığa yakalan kedi dişi ve hamile ise bakteri anneden yavrulara geçer.

Hastalığın en bariz belirtisi halsizlik, topallama ve ani iştah kaybıdır. Hastalığa yakalan köpeğin gözlerinde de hastalık kendini belli eder ve gözde lezyonlar görülmeye başlar. Ne yazık ki hastalık kolaylıkla teşhis olamamakta ve teşhis çoğu kez köpeğinizde hastalığın kalıcı hasarları ortaya çıktığında tespit olunabilmektedir.

Özellikle bahar ve yaz aylarında hayvanınızda benzer bulgular görürseniz vakit geçirmeden veteriner hekiminizle görüşünüz.

Hastalıktan korunmak için hayvanınız dışarı çıktığında özellikle uzun otlu alanlarda dolaştığında kontrol etmelisiniz, onu her dışarı çıkışından sonra fırçalamalısınız. Eğer derisine kene yapışmışsa dikkatlice cımbızla arkasından sağlamca tutarak ve yavaşça kenenin ağız kısmını dışarı çıkartarak uzaklaştırmalısınız.

Kenenin vücudu sıkılmamalı veya patlatılmamalıdır, çünkü vücut sıvıları enfeksiyon etkenlerini içerebilir.

Kene uzaklaştırıldıktan sonra ısırma bölgesi dezenfekte edilmeli ve eller sabunla iyice yıkanmalıdır.

Kenelerin uzaklaştırılmasında gazyağı, benzin gibi kimyasallar sürmek veya kibrit gibi ısı uygulama keneyi irrite ederek doğal salgılarını artırabilir ve hastalık etkenleri aktarma riskini artırabilir, bu tarz uygulamalardan kaçınılmalıdır.

Veteriner hekiminizin önerdiği kene ilaçlamalarını ihmal etmeden uygulamalı, bahçenizi önerilen kene mücadelesi ilacı ile temizlemelisiniz.

Veteriner hekiminizin uygulayacağı dış parazit damlalarının pireleri 2 ay keneleri ise 1 ay süre ile vücuttan uzak tuttuğunu unutmadan özellikle bahar ve yaz aylarında bu damlaların 1 ay ara ile yapılmasını isteyiniz.

Veteriner hekiminizden Lyme Vax aşısı hakkında bilgi alınız.

Lyme Vax köpeklerin Lyme hastalığı için uzun yıllar güvenlik ve etkinlik testleri yapılarak geliştirilmiş tek aşıdır. 2–3 hafta ara ile yapılan (2 uygulamalı) ilk aşılamayı takiben köpekler senede bir defa aşılanırlar.

Birçok bilinçli hayvan sahibince tehlikesi iyi bilinen kenelerin, pek de çok bilinmeyen bir başka tehlikesini, hastalığın ülkemizde de görüldüğünü, insanlar ve hayvanlar arasında bulaşma riski bulunduğunu hatırlatarak tüm hayvan dostlarını uyarmak isterim.

Mutlu ve sağlıklı günler dileğiyle,

28/03/2007
Vet. Hekim O.Salih KARADAĞ
Vet Çizmeli Kedi Veteriner Polikliniği

Tüm Sağlık Köşesi Yazıları