Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Sağlık Köşesi

Kaprofaji (Dışkı Yeme)


Kaprofaji, veya dışkı yeme köpeklerde sık rastlanılan bir sorundur. Birçok köpek sadece kendi dışkılarını değil, kedi, at gibi diğer hayvanların dışkılarını da yemektedir. Yavrularını besleyen köpeklerde bu davranış normal sayılmaktadır. Anne köpek yavrularının dışkılarını barınağını temiz tutmak için yiyebilir.

Hayvanınız kaprofajik ise veterinerinize başvurmalısınız. Veterineriniz kaprofajinin altında yatan nedeni teşhis etmek için birtakım testler yapabilir. Köpeğinizin mamasının besin değerini ölçebilir ve tıbbi bir nedeni olup olmadığını araştırır, gerekli tedavi yöntemlerini size açıklar.

Tedavi sorunun tıbbi veya davranış bozukluğu kaynaklı oluşuna göre değişir.

Gıdasal eksikliklerden kaynaklı durumlarda dengeli bir diyet ile sorun giderilebilir.

Problem davranış kaynaklı ise çeşitli yollardan bu durumun önüne geçilebilir.


Ne Yapmalıyım?

Köpeğinizi gezdirirken tasma kullanın ve onu serbest bırakmayın. En etkili koruma yöntemi budur. Köpeğinizi dışkı yaptığında mükâfatlandırabilirsiniz, dışkısı yerine sizin vereceğiniz ödülü yemeyi tercih edecektir.

• Yüksek kaliteli bir diyet kullanın. Diyetinin değiştirilmesi de bir çözüm olabilir. Böylece dışkısının tadı değişeceğinden kendi dışkısını yemekten vazgeçebilir.

• Köpeğin dışkısını yemesini önlemek için dışkının tadını değiştirme yoluna da başvurabilirsiniz. Bunu kötü, acı tadı olan maddeleri dışkıya karıştırarak yapabilirsiniz. Örneğin, bir miktar acıbiberi dışkısına karıştırabilirsiniz. Dışkının tadını değiştiren, daha az çekici kılan başka ürünler de bulunmaktadır. Ancak bu, köpeğinizin başka hayvanların dışkısını yemesini engelleyemez.

• Veterinerinizin tavsiyelerini uygulayın. Köpeğinizin olumlu davranışlarını ödüllendirin. Uygun egzersizler yaptırın. Dışkıları günlük olarak uzaklaştırın. Paraziter veya diğer hastalıkları tedavi ettirin. Hayvanınızın dışkısını rutin olarak parazit açısından kontrol ettirin.

• Bir başka çözüm de dışkıya kusturucu ilaç uygulamaktır. Böylece dışkı yedikten sonra hayvanınız kusacaktır. Bir zaman sonra dışkı yememeyi kendisi öğrenecektir.

Sağlıkla kalın.

26/03/2009
Vet. Hekim Halil Z.ÇETİNKAYA
VET_ÇİZMELİKEDİ VETERİNER POLİKLİNİĞİ
Abdullah Azam Cad. No:15 Aşağı Dudullu (Aqua City 1. Etap Karşısı)
Telefon : 0216 612 89 41-42
Çekmeköy/A.Dudullu / İstanbul

Tüm Sağlık Köşesi Yazıları