Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Duyuru ve Haberler

Kedilerin Anavatanı Türkiye (31/03/2008)

Dünyanın en gizemli canlılarından olan kedilerin ilk ortaya çıktığı yerin Türkiye olduğu belirlendi.

Davis’teki Kaliforniya Üniversitesi kedi genetiği uzmanı Leslie A. Lyons, çeşitli cinslerdeki kedilerden topladığı DNA örnekleriyle kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. DNA örnekleri, Türkiye dahil bir dizi ülkedeki kedilerden alındı. Örneklerdeki 39 ayrı genetik özellik incelendi.



Lyons ve ekibi, kedilerin 10 bin yıl önce insanlara yaklaşarak evcilleşmeye başladıklarını ortaya koydu. Leslie A. Lyons ve ekibine göre, bu durum "Verimli Hilal" diye bilinen ve Türkiye’den, Irak, İran ve Kuzey Afrika’ya kadar uzanan bölgede yaşandı. Washington Post gazetesine konuşan Lyons, "Bizim verilerimiz, özellikle Türkiye’nin kedilerin ortaya çıkmasının başlangıç yeri olduğunu destekliyor" dedi.
Lyons, Türkiye’nin Verimli Hilal’in parçası ve tarımdaki gelişmenin ilk başladığı bölgelerden bir olduğunu kaydetti. Lyons ve ekibi, insanların tarımla uğraşarak yiyecek depolamaya başlamasının fareleri çektiğini, bunun da "avcı" kedileri devreye soktuğunu söyledi. Lyons, "Karşılıklı yarar söz konusuydu" dedi.

Böylece, kedilerin giderek evcilleşmesi önce Türkiye’de başladıktan sonra, göçler ve diğer insan hareketleriye bilikte kediler de dünyanın başka yerlerine gittiler.

Tüm Duyuru ve Haberler