Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Duyuru ve Haberler

Kedinin DNA şifresi büyük oranda çözüldü (09/11/2007)

Köpek, fare, inek ve insandan sonra, kedilerin DNA'sı da deşifre edildi. Hedef kedigillerle insanların ortak hastalıklarına çare üretmek .

Habeş kedisi 'Tarçın' tıp tarihinin en ünlü kedisi olarak kayıtlarda yerini aldı, zira o bugüne kadar DNA'sı deşifre edilen ilk kedi... Bir kedinin DNA'sının büyük bölümünü deşifre etmeyi ilk kez başaran bilim insanlarının araştırmalarından elde edilen bilgiler, hem kedilerin, hem de insanların hastalıklarının tedavisinde kullanılabilecek. Bugüne kadar köpek, şempanze, fare, inek ve insanların DNA'sı deşifre edilmişti.

DNA'sının üçte ikisi elde;

Araştırmanın yapıldığı Missouri Üniversitesi'nin Columbia Kampüsü'nde yaşayan Tarçın'ın DNA'sının deşifre edilmesi, kedilerle insanlar arasında AIDS, SARS, diyabet, retinal rahatsızlıklar gibi 200'den fazla ortak hastalık bulunması nedeniyle önemli. Çalışmanın kedigillerin yanı sıra insan hastalıklarının tedavisine ve yeni aşıların bulunmasında yardımcı olacağı belirtiliyor. İnsanlar gibi kedilerin de DNA yapısı 3 milyar parçanın birleşiminden oluşuyor. Genlerin deşifre edilmesi, bu parçaların DNA üzerindeki diziliş sırasının belirlenmesiyle mümkün oluyor. Araştırmanın, Gen Araştırmaları Dergisi'nin kasım sayısında yayımlanan ara sonuçlarına göre Tarçın'ın DNA yapısının üçte ikisi keşfedildi, 20 bin 285 geni tanımlandı.

Kedilerin DNA'sında da insanlarınki gibi 20-25 bin arası gen bulunduğu düşünülüyor.
Ulusal Kanser Enstitüsü'nden Stephen J. O'Brien ve Joan Pontius'un yürüttüğü çalışmanın tam sonuçları gelecek yıl alınacak. Daha önce bir maymunun DNA şifresini çözen Richard Gibbs çalışmanın bitmesini heyecanla beklediğini, kedinin genlerinin tamamıyla çözülmesinin diğer hayvanlarla karşılaştırma imkânı sağlayacağını söyledi.

Böylece kediler, DNA'sı çözülen iki düzine hayvan arasına girmiş oldu. Bu hayvanlardan bazıları köpekler, şempanzeler, fareler ve inekler. Kedilerdeki 200 kadar hastalığın insan hastalıklarına benzemesi nedeniyle kedinin DNA şifresinin çözülmesinin kedigillerin yanı sıra insan hastalıklarının tedavisinde ve yeni aşıların bulunmasında yardımcı olacağı belirtiliyor. Bu hastalıklar arasında AIDS'in kedilerdeki benzeri, SARS, şeker hastalığı, retina hastalıkları bulunuyor.

Tüm Duyuru ve Haberler