Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Duyuru ve Haberler

Çocukların yerini evcil hayvanlar alıyor (09/04/2007)

Amerika'da aile gittikçe küçülürken, evcil hayvanlar ve kedi köpek gibi evcilleri edinen evlerin sayısı hızla artıyor. 10 yıl önce bir ailede ortalama 3.14 kişi yaşarken 2006'da bu oran 2.57'ye düştü. 1960'ta yüzde 48,7 olan çocuklu aile sayısı 2000 yılında 30,8'e geriledi. 2010 yılında yüzde 28,0 düşmesi bekleniyor.

Evcil hayvan sahibi aile sayısı artıyor

Amerika'da yapılan başka bir araştırma Amerikalıların evcil hayvanları ev halkından bir fert olarak görmeye başladığını gösterdi. Amerikan Evcil Hayvan Ürünleri ve Üreticileri Derneği'nin (American Pet Products Manufacturers Association (APPMA)) 2005-2006 Ulusal Evcil Hayvan Sahipleri Araştırması sonuçları da açıklandı. Buna göre ABD'de 69 milyondan fazla evde evcil hayvan var. 1988'de bu rakam 51 milyon, 2002'de ise 64 milyon olarak belirlenmişti. Evcil hayvanlar aileden bir parça gibi görülüyor. Köpek sahibi Amerikaların üçte ikisi, kedi sahibi olanların ise yarısı evde besledikleri hayvanların kendileri için aile üyesi bir çocuk gibi olduğunu söylüyor.

Evcil Hayvan Sahipleri Araştırması'nın sonuçlarına göre evcil hayvan sahipleri arasında kedi-köpek hediyeleri (pet gifts) ve partiler gibi yeni trendler yükseliyor. 10 köpek sahibinden 8'i köpeklerine hediyeler alıyor. Kedi sahiplerinin de yüzde 63'ü kedilerine hediye alıyor. Hediyeler sadece Noel'de değil, doğumgünleri, Paskalya (Easter ) Cadılar Bayramı (Halloween), Sevgililer günü, Hanuka ve özel olmayan günleri de kapsıyor.

Evcil hayvan için parti

Evcil hayvanlar için yapılan partilerin sayısı da artıyor. Köpek sahipleri yüzde 9, kedi sahipleri yüzde 5 oranında doğumgünü partileri vermeye başladılar. Her bir hediye için ortalama 17 dolar harcanıyor. Köpeklerini seyahate çıkaran köpek sahiplerinin sayısı da artıyor. 2002'de köpeklerini seyahate çıkaranların oranı yüzde 16 iken bu oran 2006'da yüzde 19'a yükseldi. Çoğunlukla kediler ve köpekler evin içinde uyuyorlar. Hayvan sahiplerinin çoğu onlara evciller için üretilen yatak, battaniyeler satın alıyor. Evcil hayvanların beslenme ve yiyecekleri de özel olarak hazırlanıyor. Gıdalara vitamin ve mineraller ekleniyor. Hazır ve diyet gıdalar daha çok tercih ediliyor. Kedi ve köpek sahiplerinin arasında hayvanlarını sağlık sigortası yaptıranların oranı yükseliyor. Hayvan hastaneleri, evcil hayvanlara hitap eden marketleri iyi iş yapıyor. Hayvanlara özel olarak üretilmiş oyuncaklara büyük paralar harcanıyor.

Evcil hayvanlara yılda 30 milyar dolar harcanıyor

Amerika, kedi-köpek mamalarının bir numaralı üreticisi ve aynı zamanda tüketicisi konumunda. Amerikalılar evcil hayvanların yiyecek, sağlık ve diğer gereksinimleri için her yıl yaklaşık 30 milyar Dolar harcıyor. Yasalar evcil hayvanları koruma altına alıyor. Hayvanlara kötü davrananlara ağır para ya da hapis cezaları veriliyor.

Sabah Gazetesi

Tüm Duyuru ve Haberler