Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Duyuru ve Haberler

Sivas’ta Köpek Katliamı İddiası (17/12/2008)

SİVAS kent merkezinden 15 kilometre uzaklıkta yaklaşık 500 metre derinliğindeki ‘Cehennem Deresi’nde, köylülerin ihbarıyla çok sayıda katledilmiş köpek bulundu.

Doğayı, Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYKO) Sivas Temsilcisi Nurten Tezer, kısırlaştırma için belediye barınağına gönderilen sokak köpeklerinin zehirli iğneyle öldürülüp buraya atıldığını öne sürdü.

Kayekevi civarında karayolunun yakınından geçtiği ‘Cehennem Deresi’ adı verilen uçurumda onlarca köpek leşi bulunduğu ihbarını alan DOHAYKO üyeleri harekete geçti. Bölgede yapılan incelemelerde çok sayıda parçalanmış köpek kemiği ile kısa süre önce atıldığı sanılan köpek leşleri dikkat çekti. Farklı zamanlarda buraya atılan köpek leşlerinin yabani hayvanlarca parçalandığı da görüldü. Bu manzarayı yakında oturan köylülerin kendilerine ilettiğini ve buraya zaman zaman köpek leşleri getirildiğini söylediklerini vurgulayan DOHAYKO İl Temsilcisi Nurten Tezer, şunları söyledi:

“Bize bilgi verenler hayvanların canlı veya ölü olduklarını bilmediklerini söyledi. Biz de araştırma yaptık. Korkunç bir manzarayla karşılaştık. Burası çok ürkütücü. Sanki köpek mezarlığı haline gelmiş. Canlı veya ölü hayvanlar buraya bir şekilde atılmış.”

Son dönemde Sivas Belediyesi’nin kentte bulunan hayvan barınağına gönderilen köpeklerin geri dönmediği yönünde şikâyetler aldıklarını belirten Tezer şöyle devam etti:

“Normalde barınağa giden hayvanlar ameliyat edildikten sonra küpelenip tekrar aynı yere götürülüyordu. Son günlerde giden köpekler gelmemeye başladı. Mahallelilerin de bu konuda şikâyetleri vardı. Buradaki tablonun görülmüş olması bizim için gerkeçten çok iyi bir tesadüf. Bu hayvanlar yasa gereği kısırlaştırılması için merkeze alınıyor. Ciddi bir ameliyattan geçiyor ve iyileşinceye kader acı içinde yaşıyor. ‘Kısırlaştırıldı’ diye belgeleniyor. Oysa buradakilerin zehirli iğne ile öldürülüp atıldığını görüyoruz. Hiçbir canlı bunu hak etmiyor. Türkiye'nin her yerinde durum aynı! İnsanlar bu hayvanların acı çektiğini bilsinler. Burası gerçekten çok korkunç! Barınakta görevli işçilerin bunu tek başına yaptığını düşünmüyorum. Kimsenin görmemesi için böyle bir yerin seçilmesi de çok ilginç. Yıllarca düşünsek aklımıza gelmeyecek bir yer tercih edilmiş.”

Tezer, yasal haklarını arayacaklarını belirtirken, kent valisi ve belediye başkanından bu hayvanların öldürülmemesi için bir şeyler yapmasını istedi.

BARINAK İDDİAYI YALANLADI

60- 70 köpeğin bulunduğu belediyeye ait hayvan barınağında çalışan görevliler ise zaman zaman bazı köpeklerin öldüğünü, trafik kazası ve benzeri nedenlerle kötü durumda olan köpeklerin iğneyle öldürüldüğünü ve gömüldüğünü açıkladı. Köpeklerin öldürülüp bir yere atılmasının söz konusu olmadığını savunan görevliler, barınağın sadece hayvanların kısırlaştırma yeri olduğunu, insanların bütün hayvanlara burada bakılması gibi bir bekleyişte olduğunu söyledi. Sakat olduğu için veya ameliyatta ölen köpeklerin tıbbi atık kutusuna konulduğunu kaydeden görevliler, bunların da daha sonra götürülüp çöpe atıldığını dile getirdi.

Barınakta ameliyat için uyuşturulduğu iddia edilen ve soğuk havada dışarıda hareketsiz yatan köpekler ise dikkat çekti. Sivas Belediyesi yetkilileri de söz konusu iddiaları yalanlayarak köpeklerin öldürülüp bir yere atılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi 17 Aralık 2008 Eraydın AYTEKİN- Kaan GÜZEL/SİVAS, (DHA)

Tüm Duyuru ve Haberler