Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Duyuru ve Haberler

Ev kedisinin doğum yeri: Kuzey Afrika (03/07/2007)

Kediler 9 bin yıldır insanlara 'ev arkadaşlığı' yapıyormuş. Genetik çalışmalara göre kediler ilk olarak Kuzey Afrika'da evcilleştirildi.

REUTERS - WASHINGTON - İngiltere'de yapılan bir genetik çalışma, arkeologların on yıllardır sahip olduğu bir şüpheyi doğruladı: 'Uygarlığın beşiği', aynı zamanda 'ev kedisi'nin de doğduğu yer.

Asya pazarlarında yemek arayan sıska serseri kedilerden, sahibinin sıcak yatağındaki safkanlara, dünyadaki tüm evcil hayvan türlerinin, Kuzey Afrika'da yaşayan tekir benzeri bir alt türden geldiği ortaya çıktı. Science dergisinin verdiği bilgiye göre, Yakındoğulu bu yabani kedinin bilimsel adı 'Felis silvestris lybica'.

Oxford Üniversitesi Milli Kanser Enstitüsü'nden Carlos Driscoll "Dünyadaki tüm evcil kedi türleri ortak bir ataya sahip ve bu ata Yakındoğu'da yaşadı. Avrupa, Güney Afrika veya Çin'de hiçbir ayrı evcilleştirme olmadı" dedi.

Milli Kanser Enstitüsü'nden araştırmacılara göre, vahşi türlerin insan uygarlığına uyum sağlayabilmeleri için evcilleştirilmeleri, bugüne kadar gerçekleşmiş en başarılı 'biyolojik deneylerden' biri. Kediler içinse evcilleştirilme süreci 9 bin yıl öncesinde, bugün Mısır'dan İran'a uzanan bölge olan 'bereketli topraklar'da, ilk çiftçilerin tohum ve tahıllarla birlikte çiftlik hayvanlarını da evcilleştirmesiyle başladı.

2004'te Kıbrıs'ta bulunan bir iskelet de insanların kedileri ev hayvanı olarak beslemesinin 9 bin yıldan önceye dayandığını gösteriyor. Tüm evcil kediler ve küçük yabani kediler 'felis silvestris' türüne ait ama dünyanın her yerinde farklı yabani kedi alt türleri de var.

Uzmanların 979 evcil kedi türü ve ataları üzerinde yaptıkları çalışma sonunda, her iki felis silvestris alt türünün de genetik olarak ayrık ve aynı atadan gelen bir türe ait oldukları saptandı. Ortak atadan gelen türün tarihi 100 bin yıldan daha eski.

Radikal - Haziran 2007

Tüm Duyuru ve Haberler