Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Duyuru ve Haberler

Kahraman Köpeklerimiz (25/03/2009)

Uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede detektör köpekler polisin en büyük yardımcısı. 2008 yılında ele geçirilen uyuşturucunun yüzde 39'unda detektör köpekler aktif rol aldı. 2008 yılında 3 Banknot detektör köpeği ve idarecisi göreve başlarken; yakında koku teşhis köpekleri de işbaşı yapacak.

Polis görev köpeklerinin eğitimleri, 1997 yılında Köpek Eğitim Merkezi'nin (KEM) kurulmasıyla başladı. Ha­len Emniyet Genel Müdürlüğü emrinde, tamamı KEM uzman eğitmenlerince eğitilmiş 96 narkotik-banknot, 44 patlayıcı, 8 silah mühimmat, 6 ceset arama, 8 özel operasyon, 71 asayiş olmak üzere toplam 234 görev köpeği hizmet veriyor.

Köpek Eğitim Merkezi; Narkotik Detektör, Patlayıcı Detektör, Silah Mühimmat / Patlayıcı Detektör, Anti-Terör Özel Operasyon, Canlı İnsan Arama (Arama-Kurtarma), Asayiş Devriye, Ceset Arama, Banknot Detektör, Koku Teşhis (ID) branşlarında köpek ve idareci personelin eğitilmesine yönelik kurs programları düzenliyor.

Emniyetin raporuna göre 2008 yılı eroin maddesi yakalamalarında detektör köpeklerin rolü yüzde 39 iken; esrar maddesi yakalamalarında detektör köpeklerin rolü yüzde 16; captagon yakalamalarında ise detektör köpeklerin rolü yüzde 78 olarak gerçekleşti. 2008 yılı sentetik ecza yakalamalarında da detektör köpeklerin rolü yüzde 46.

11 yıl önce kurulan KEM Şube Müdürlüğü; gerek yurt içinde bulunan diğer mücadeleci kurumların (Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrükler Muhafaza Genel Mü dürlüğü, Hava Kuvvetleri Komutanlığı), gerekse güvenlik işbirliği metni imzalanan ülke (KKTC Belarus, Filistin, Cezayir, Makedonya, Karadağ, Irak ve Ürdün ) kurumlarının eğitim talepleri­ni karşılıyor.

2008 yılında iki dönem halinde düzenlenen Nar­kotik Detektör Köpeği ve İdarecisi Temel Eğitim Programları ile KOM birimlerinde görev yapan narkotik detektör köpek sayısı 62 noktada toplam 95'e ulaştırıldı.

PATLAYICI DEDEKTÖR KÖPEK SAYISI 44'E ULAŞTI

Terör örgütlerince patlayıcı maddeler kullanı­larak gerçekleştirilmek üzere planlanmış eylem­lerin önlenmesi ve Türkiye'ye sokulmak istenen patlayıcı madde, silah/mühimmatın yakalanma­sında detektör köpeklerinin etkin rol almaları bu branşın önemini bir kez daha ortaya koydu.

2008 yılında iki dönem halinde düzenlenen Pat­layıcı/Silah Mühimmat Detektör Köpeği ve İda­recisi Temel Eğitim Programları ile Kriminal ve Koruma Daire Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Koruma Müdürlüğü emrinde görev yapan Patlayıcı Detektör Köpeği sayısı 44'e ulaştı.

Silah mühimmat detektör köpeği sayısı ise Başbakanlık Koruma Müdürlüğü ve KOM Dai­re Başkanlığımız emrinde olmak üzere 7 noktada 8'e ulaştı. Ayrıca, dış temsilciliklerin güvenliğinin sağlanması kapsamında merkezden 1 uzman eğitmen ve detektör köpeği Irak'ın Musul kentinde görevlendirildi. Toplam 28 noktada 53 detektör köpek ve idarecisi görev yapıyor.

KOKU TEŞHİS KÖPEKLERİ GELİYOR

Olay yerinden elde edilen suça ilişkin eşya veya koku örneklerini, yakalanan şüphe­lilerin vücut kokuları ile karşılaştırarak faillerin teşhis edilmesini sağlayan koku teşhis köpeklerinin eğitim ve kullanımına ilişkin çalışmalar ise 2006 yılında başladı. 2008 yılında 4-15 Ağustos tarihleri arasında 2 personel, köpekleri ile birlikte Almanya'nın Nordrheinn Westfallen Eyaleti Polis Enstitü­sü Köpek Eğitim Okulu'nda 15 gün süreli bir kurs programına katıldı. Bu eğitimin ikinci aşamasında ise KEM'de laboratuvar kurulması ile eğitimlere burada devam edildi. 2009 yılında ise üçüncü aşama olarak Türkiye'de Alman görevlilerle eğitimin tamamlanması planlanıyor.

Banknot detektör köpeklerinin eğitim metotları­na ilişkin inceleme, değerlendirme ve program geliş­tirme çalışmaları ise 2007 yılında tamamlandı. 2008 yılında da düzenlenen eğitim programı ile 3 Banknot detektör köpeği ve idarecisi eğitilerek göreve sevk edildi.

Tüm Duyuru ve Haberler