Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Editörün Köşesi

Çağdışı Bir Anket

Geçtiğimiz hafta yine acı bir haber vardı birçoğumuzun posta kutusunda. Sitemizde de Edremit Belediyesinin ardı ardına yapmış olduğu itlaf haberlerini yayınladık.

Bugün internette bir haber gördüm. Sarıyerliler.com adındaki bir web sitesinde vatandaşların en çok hangi konudan şikâyetçi olduğunu tespit edebilmek için bir anket hazırlanmış. İmarsız yapılaşma, trafik gibi sorunların arasında sokak köpekleri seçeneği de vardı. Bu soruna oy verenler ayrı bir tartışma konusu olmakla birlikte, benim asıl merak ettiğim, sonucun köpekler çıkması halinde sitenin önereceği çözümlerin ne olduğu.

Geçmişte yaşadığımız olayları düşünecek olursak, ilk aklımıza gelen cümle şu oluyor: “Acaba bu anket, belediyeye gönderilen bir itlaf davetiyesi midir? Verilen oylar itlaf için gerekçe olabilir mi?”

Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, küpelenerek kontrol altına alınması belediyenin ve orada yaşayan insanların görevi olmalıdır. Belediye bu konuda yeterli bütçeye sahip değilse vatandaşlarla, veteriner hekimler ve hayvan severlerle iş birliği kurup bu sorunun üstesinden gelebilir.

Tanrı biz insanlara düşünebilme yeteneği vermiş ve diyor ki “Benim huzurumda bütün canlar eşittir, benim vermiş olduğum canı benden başka kimse alamaz”

Bir vatandaş olarak, basit ve kalıcı çözüm olan “kısırlaştırma” işini benimsemeyip, bunun yerine kolaya kaçarak diğer yandan kesinlikle dinimize ve insanlığa aykırı olan “itlaf” çözümünü seçen hiçbir insana, veterinere ve belediyeye güvenmemiz mümkün değil!

Sitedeki anket devam ediyor. Belediyenin ne idüğü belirsiz bir ankete itibar etmeyeceği ve çağdaş çözümleri uygulayacağını düşünmekle birlikte, Sarıyer’lilerin de bu ankete tepki göstermesini bekliyoruz. Sarıyer Belediyesi bu anketten yararlanmak istiyorsa, ağaçlardan, hayvanlardan rahatsız olan kişilerle mücadele etmeli, insanlara doğayla iç içe yaşamayı öğretme yoluna gitmelidir.

Bir şehrin insanları kentin yolundan, okulundan, alt yapı hizmetlerinden şikâyetçi olabilir. Ancak aynı yerde doğmuş, büyümüş diğer canlılardan rahatsız olma hakkına sahip değildir.

Umarım, belediye bu tür ipe sapa gelmez anketlerle ilgilenmez ve sokak hayvanlarına kucak açar. Minik Pati olarak, Sarıyer Belediyesi’nin takınacağı tutumu izleyip sizlere bilgi vermeyi sürdüreceğiz.
11/01/2007

Tüm Editörün Köşesi Haberleri