Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Editörün Köşesi

Bayat Mama Hayvanınızı Öldürür!


Bir süre önce hikâyeler bölümümüzde “Son Kullanma Tarihi” adlı bir öykü yayınlamıştık. Biz bu olayı her ne kadar esprili bir dille ifade etsek de yaşadıklarımız tamamen gerçekti. Amacımız hayvansever tüketicilerin mama alırken ürünlerin son kullanma tarihleri konusunda dikkatli olmaları gerektiğini vurgulamaktı.

Hikâyemizin ardından birçok üyemizden benzer şeyler yaşadıklarına dair mesajlar aldık. Haftalarca komada kalan kedilerin haberlerini üzüntüyle okuduk. Bunun üzerine veteriner hekimlerimizle tarihi geçmiş mamaların hayvanlarımıza verebileceği zararlarla ilgili konuştuk. Hepsinin ortak buluştuğu nokta “tarihi geçmiş konserve mamaların, bilhassa market maması olarak adlandırılan bu tür ürünlerin hayvanlarımızı öldürebileceği” yününde oldu. Demek ki karşılaştığımız olay basit ve affedilebilir bir hata değildi.

Whiskas mama firmasına ulaşmaya çalışıp durumu bildirmek istedik. Hemen hemen her yerde sattıkları mamaların tarihi geçmişti. Bir çok hayvanın hayatı tehlikedeydi. Tüm çabalarımıza rağmen ne yazık ki firmadan bir sonuç alamadık. Diğer yandan bayat mamayı satın aldığımız Ümraniye - Carrefour’daki Arkadaş Pet mağazasına uğrayarak mamaları raftan kaldırıp kaldırmadıklarını kontrol ettik. Arkadaş Pet çalışanları ile defalarca aynı konu üzerinde konuşmuş olmamıza rağmen ne onlar bayat mamaları raftan kaldırdılar, ne de whiskas bu mamaları iade aldı. Bugün hala aynı yerde tarihi geçmiş bayat mamaları bulmanız mümkün. Bir süre sonra gittiğim her pet shopta almayacak olsam da mamaların son kullanma tarihlerini kontrol ediyorum. Whiskas’ın tek öğünlük sattığı küçük paketteki yaş mamaların büyük kısmının tarihi geçmiş.

İşin ilginç yanı dükkan sahibi kişiler hep aynı şeyi söylüyor. “Bu mümkün değil, çünkü bu ürün daha bu hafta geldi” Yani bu ürün dükkana kaçak olarak değil bizzat Whiskas bayilerinden geliyormuş. Paketin arkasındaki tarihler ürünün bayat olduğunu açıkça gösteriyor.

Bazı uyanık mağaza sahipleri ürünlerin Mısır’dan geldiğini ve Arapçada bu tarihin farklı şekilde okunduğunu iddia etse de, Arapçadan Türkçeye çevirdiğinizde tarihin geçmiş olduğunu anlayabilirsiniz. Diğer yandan kedilerin mamayı yedikten sonra hastalanıp kusması herşeyi gösteriyor.

Bir süre sonra Whiskas’ın Veteriner Hekimlerinden biri olduğunu söyleyen Derya Ateş adında bir hanım bana cep telefonumdan ulaştı. Kendisiyle uzun uzun konuşup yaşadıklarımızı bildirdim. Derya Hanım’da diğer hekimler gibi bayat konserve mamanın hayvanlarımız için büyük tehlike olduğununun bilincinde. Anlattığına göre geçmiş tarihte Whiskas’ın deposundan bir miktar ürün çalınmış. Şu anda marketlerde bulunan ürünlerin çalınan mamalar olabileceğini söyledi. Bu konuyu takibe alacaklarını ve tüm mağazalardan tarihi geçmiş mamaların derhal toplatılacağını bildirdi. Whiskas firmasından yetkili bir kişinin bizi kısa süre içerisinde arayacağını ekleyerek görüşmeyi bitirdik.

Ancak neredeyse bir ay geçmesine rağmen ne ürünler toplatıldı ne de bizi whiskas’tan arayan oldu. Tarihi geçmiş ürünler ise bir çok pet shopta satılmaya devam ediyor.

Bu uyarıyı yaparken amacımız kimseyi karalamak değil. Ancak hayvanlarımızın sağlığını düşünmek bizim birinci görevimiz. Lütfen hayvanlarınıza mama alırken son kullanma tarihlerini kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Bayat mama hayvanınızı öldürebilir!
04/12/2007

Tüm Editörün Köşesi Haberleri