Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Editörün Köşesi

İşkence Hikayeciliği Üzerine


Bu haftaki konumuz biraz can sıkıcı...

Doğru düzgün hiçbir televizyon kanalında parçalanmış cesetlerin detaylarını görmüyoruz. Dikkat ederseniz hiçbir haberci işkence görmüş, kaza geçirmiş insanların haberlerini anlatırken vücuttan dışarı çıkan uzuvlardan detaylıca bahsetmiyor. Hiç bir felaket haberinde izleyiciyi etkileyebilmek için acındırma yapılmıyor. Terör haberleri verilirken dahi sunulan haberde bir teröristin ne kadar aşağılık bir insan olduğunun altı detaylıca çizilmiyor.

Böyle durumlarda kişiler için “katil, cani, terörist” gibi terimler, kötü haberler anons edilirken “kaza, felaket, vahşet” gibi kelimeler, bir yaralıdan bahsederken de durumu için “ağır yaralı” ya da “hafif yaralı” gibi kelimeler kullanılıyor. Genel olarak bilgi veriliyor, fakat hiçbir yerde bunun ötesinde bir ayrıntıya yer verilmiyor.

Tüm dünyada, işkenceciler, yaptıkları vahşeti insanların abartmasını isterler. Amaçları bu şekilde toplumda korku yaratmaktır.

Eğer yaralı hayvanları anlatırken, kol bacak kopmalarına girerek insanların daha fazla ilgileneceğini veya daha büyük yardımlar toplanabileceğini düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Tam tersi, bu tür haberler zamanla hayvanseverler arasında yılgınlığa ve insanların hiçbir zaman düzelmeyeceğine dair yaygın bir kanı oluşmasına yardımcı oluyor. Çalışkan, yapıcı, toparlayıcı insanları güzelliklerle bir arada tutabilirsiniz. İşkence sahneleri bu tür insanlar için katlanılmazdır.

Bir diğer konu ise, hayvanseverlerin bir hayvana yaptıkları yardımı abartmak için yaralı hayvanları kullanmasıdır. Toplumsal gruplarda liderliğe düşkün olan bu kişiler, ön plana çıkmak için bir tane hasta ve yaralı hayvana sarılırlar. Bu yarış bazen öyle bir hal alır ki; uyutulması, yaşatılmasından daha doğru olacak hayvanlar, bu hikâyelerin devamı için veteriner köşelerinde bir ömür geçirirler. Oysa liderlik, negatif duyguların değil, pozitif duyguların birikmesiyle sağlandığında yararlı olur.

Bir de ölü hayvanlar konusu var. Bildiğiniz gibi karayollarında, otoyollarda kaza geçirip ölen insanların üzeri örtülür. Oysa hayvanlar kaza sonrasında olduğu gibi yolda bırakılır. Bazen günlerce yol ortasında kalırlar. Ölümünü sahibine göstermemek için saklanan kedileri düşünürseniz, bu davranışımızın onlara yapılan ne büyük bir haksızlık olduğunu anlayabilirsiniz.

Minik Pati’nin kuruluşundan itibaren sürekli yukarıda bahsettiğimiz türden haberler, mesajlar alıyoruz. Fakat bu mesajları hiçbir zaman, olduğu gibi size yansıtmadık. İşkencecilerin, felaket tellaklarının, yaralı hayvanların üzerinden çıkar sağlayanların aracısı olmadık. Çünkü sizlerin zamanı ve enerjisi bizim için değerlidir.

İyi haftalar,
19/09/2007

Tüm Editörün Köşesi Haberleri