Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Editörün Köşesi

Yavru Kediler ve Süt Anne Arayışları


Şu günlerde sitemize en sık gelen yardım çağrılarından biri “Süt Anne” arayışları.

Bu konuya geçmeden önce mutlaka bilinmesi gereken çok önemli bir nokta var.

Yeni doğmuş kedi yavruları dünyanın en güzel yaratıklarıdır. Kendimizi tutamaz onlara mutlaka dokunmak isteriz.

Sadece bir kaç dakika bile onlara dokunduğumuzda annelerinin o yavruyu terk ettiğini biliyor musunuz?

Anne kediler yavrularına sinen insan kokusunu aldığında bebeğinin ihtiyaçlarını gidermekten vazgeçip onu ölüme terk edebilirler. Bu yüzden ne kadar sevimli olursa olsun henüz süt emen, anneye muhtaç bebek kedilere kesinlikle dokunmayın.

Bu hafta biz hayvanseverlerin tamamen iyi niyetle yaklaştığı ancak en sık düştüğü iki hataya değinmek istiyorum.

• Bunlardan birincisi; yeni doğum yapmış annenin yemek bulmak için yuvadan ayrıldığında ağlayan bebeklerin sesine yetişen bizlerin, “eyvah bu bebekler buraya terk edilmiş” düşüncesidir.

Anne kedi doğumdan sonra bebeklerini doyurabilmek için doğal olarak zaman zaman onları yalnız başlarına bırakmak, yemek aramak zorundadır. Lütfen böyle bir aileye rastladığınızda önce annenin geri gelmesini bekleyin. Bu süre 3-4 saat sürebilir. Genellikle normal şartlarda hiç bir anne bebeklerini doğurup terk etmez.

Bazen ekstra durumlar yaşanabilir. Örneğin; annenin ilk doğumu ise, anne kedi bazen ne olduğunu anlayamayıp bebeklerini terk edebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında da ilk etapta annenin geri gelip bebekleri ile ilgilenmesini beklemekte fayda vardır. Eğer anne hiç bir şekilde bebeklerini beslemiyor, onlara bakamıyor ise onlara acilen müdahale edilmelidir.

• Bir diğer konu ise; bilindiği gibi kediler doğum yapmak için olabildiğince gizli yerleri kendilerine mesken seçerler. Bazen doğumdan sonra burayı güvenli bulmayıp bebeklerini daha güvenli yerlere taşımak isterler. Bebeklerin henüz adım atmaya başladığı dönemde bu durum daha da belirgin hale gelir.

Böyle zamanlarda tüm bebeklerini bir arada taşıyamadığı için, bazen olmadık yerde ortada kalmış kedi yavrusu görür ve ona yardım etmek isteriz. Anneler normal şartlarda bebeklerini terk etmezler. Ancak eğer anne kedi doğurduğu bebeğin hasta olduğuna inanırsa onu ailenin dışına atar. Bebeklerin daha güvenli bir yere taşınması esnasında ortada gördüğünüz bebeklere (eğer çok ayak altında değilse) müdahale etmeyin. Anne kedi mutlaka geri dönüp onu güvenli olduğunu düşündüğü yuvasına götürecektir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız bebeği mümkünse 3-4 saat gözetim altına alın, ancak dokunmayın, eğer anne kedi, bebeğini gelip almıyorsa o zaman müdahale edebilirsiniz.

Vitalis Veteriner Kliniği'nden görüştüğümüz Veteriner Hekim Salih Aydın’a verdiği bilgiler için teşekkür ederiz.
17/04/2008

Tüm Editörün Köşesi Haberleri