Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Editörün Köşesi

Köpeğim Asla Isırmaz Diyenlere


Öykü Serter’e saldıran köpekten sonra birçok köşe yazarı, veteriner hekim veya köpek sahipleri bu konuda fikirlerini bildirdi. Kimileri bazı köpeklerin doğuştan saldırgan bir yapıya sahip olduğundan, kimileri köpeğin geçmişte yaşadığı bir takım nedenlerden, kimileri ise köpeklerin sahiplerini koruma içgüdüsü olduğundan bahsetti. Herkesin hemfikir olduğu konu, sahipli köpeklerin ne olursa olsun tasmalı gezdirilmesi gerektiği. Bu konuda kesinlikle bizler de hemfikiriz.

Bazı köpekler geçmişte yaşadıkları kötü davranışlar sonrası zaman zaman sahiplerine karşı dahi agresif olabiliyorlar. Bu durumun düzelmesi için, uzman kişilerden alabileceğiniz yardımın yanı sıra, sahiplerinin köpeğin gelişiminde büyük özveri göstermesi gerekiyor.

Bazı köpekler hiçbir sebep yokken bir anda sahibinin tehlikede olduğunu düşünerek onları korumak için saldırganlaşabiliyor. Bazı köpekler ise sadece kıskançlık nedeni ile saldırgan olabiliyor. Çoğu zaman itiraf edilmese de bu iki durum da hayvan sahibinin hoşuna gidiyor, biri çok sevilmenin verdiği mutluluk, diğeri ise birileri tarafından korunmanın verdiği huzur...

Örneğin sahibine çok düşkün bir köpeğin, sahibinin o anda başka bir köpeği ya da canlıyı sevmesi köpeği sinirlendirebiliyor. Böyle durumlarda hayvan sahiplerinin, hayvanlarının psikolojisini dikkate alarak bu tür davranışlarda bulunmaması gerek. Eğer hayvanınız sizi kimseyle paylaşmak istemiyorsa, bunu kabullenip onun bu davranışına saygı duymayı öğrenin.

Sonuçta onların birer hayvan olduğunu, zekâlarının bir insanın zekâsı gibi çalışmadığını bilmek gerek. Benim köpeğim asla ısırmaz diye bir şey yoktur. Sizin köpeğinizin sizi ısırmaması asla bir başkasını ısırmayacağı anlamına gelmez!

Geçmiş haberlere baktığımızda sahipli köpeklerin saldırılarının, sokak köpeklerinin saldırılarına oranla çok daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bunun en büyük nedeni ise sahipli köpeklerin sahibinden uzak, tasmasız gezdirilmesi.

Doğadaki bütün hayvanları seviyorum, fakat bilinçli bir hayvan sever olarak kendimi de korumam gerektiğinin farkındayım. Tıpkı, bir köpeğin beni ısırdığında bana verebileceği zararı aslında sadece bana vermediğini bildiğim gibi.

Sahipli bir köpeğin yukarıda bahsedilen herhangi bir nedenle size veya yakınınızdaki birine saldırması sonucu göreceğiniz zararı, hayvan sever kişiliğinizden sıyrılıp sıradan bir birey olarak nasıl değerlendirirsiniz bir kez düşünün. Hayvanlara uzak veya hayvanlardan korkan kişilerin bu durumu doğal karşılamayıp tepki vermeleri de gayet normaldir.

Diğer yandan tüm bu olanlardan sonra çıkan faturayı bu duruma sebep olan köpek ya da sahibi değil, gerçek faturayı her zaman sahipsiz sokak hayvanları ödüyor. Bunu asla unutmayın.

Lütfen bilinçli kişiler olarak hayvanlarınızı gezdirirken onların yanında olmaya ve hayvanlarınızı tasmaları ile gezdirmeye özen gösterin.
31/07/2007

Tüm Editörün Köşesi Haberleri