Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Pati Dostları

Bade Erguvan ve Fatih Camisi Kedileri (23/10/2008)


Bir süre önce posta kutumuza bir yardım çağrısı ulaştı. "Fatih Camisinde yaklaşık 300 kedi, açlık ve hastalıkla mücadele ediyor, her gün bir yenisini ölüme gönderiyoruz, lütfen bize yardım edin..." Mesajı bize gönderen Bade Erguvan Hanım ile konuyu görüştük ve detayları kendisinden öğrendik.


Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

30 yaşındayım. Muhasebeciyim. Herkes ne kadar beni veteriner sansa da aslında asıl işim hayvanseverlik sanırım. Sokak hayvanları, eziyet edilmiş hastalanmış kediler, köpekler, kuşlar bulmaya başladığımdan beri, yani yaklaşık onbeş senedir aktif olarak sokak hayvanları için çalışıyorum. Hobi olarak ise bir tek kitap okumak kaldı bana.

Evinizde hayvanlarız var mı? Biraz onlardan bahseder misiniz?

Bakımını tamamen kendim yaptığım on kedim var. Bunlardan üç tanesi babamda, bir tanesi işyerimde, altı tanesi de evimde. Hemen hemen hepsi sokakta ölmek üzereyken ve yaşamlarının son demlerinde bulunmuş, uzun süre tedavi görmüş kediler. Yani işin aslı kimsenin sahiplenmek için kedi olarak bile görmediği kedilerdi onlar, şimdi hepsi çok sağlıklı ve mutlu.


Fatih Camisinin bahçesindeki kediler ile karşılaşmanız nasıl oldu?

Evim ve işyerimin etrafında bulduğum kedileri çevreme yuvalandırmıştım. 2006 yılında çevremdeki hemen hemen bütün evlerde kedi ya da köpek oldu. Kendi çevrem bitince 2006 yılında kedi sitelerine üye olup yuvalandırmaya oradan devam ettim. Yaklaşık iki buçuk üç ay önce Fatih Camisinde bulunan kedilerle ilgili bir yardım çağrısı aldım. İşimin yoğunluğu nedeniyle şu anda oraya gidemeyeceğimi ve orada çekilen fotoğraflar varsa bunları bana göndermelerini istedim. Bunları çevreme iletip arkadaşlarımdan bu hayvanlara yardımcı olmalarını isteyebilirim diye düşünmüştüm.


Resimler geldiğinde hayvanların durumunu anlatacak cümle bulamadım. Yüzlerce kedi aynı yerde ölümcül hastalıklarla boğuşuyordu. Hemen organizasyona başladım, sevgili veterinerim Murat Aytaç’tan yardım istedim. Onsuz bu işin altından kalkmam mümkün değildi. Sağ olsun duyarsız kalmadı ve büyük özveriyle bize yardımcı oldu. Günde 7–8 saatini bu bebeklere ayırıyor, dışarıdan başka hastalarını pansiyoner olarak bile almıyor kliniğine ki biz daha fazla kediyi tedaviye alabilelim.

Buradaki durum nedir, biraz bilgi verir misiniz?

Bu işe ilk başladığımızda 170 tane kadar kedi vardı cami bahçesinde. Az sayıda kişiden oluşan gönüllü bir grup şu ana kadar 210 civarında kediyi tedavi ettirdik, kısırlaştırmaya uygun olanları kısırlaştırdık, bir kısmına yuva bulduk. Şu anda camide bulunan kedi sayısı 250 civarında. Bunların büyük kısmı bebeklerden oluşuyor.


Çok ağır hasta kediler de var, bunların birçoğu yine bebeklerden oluşuyor ne yazık ki. Bazılarının durumu kritik ve birçoğu ağır vakalar. Çok fazla şiddet görmüş hayvanla da karşılaşıyoruz. Gördüğümüz bazı manzaraları burada kelimelerle anlatmak mümkün değil.

Aşağıdaki fotoğraflarda göreceğiniz gibi sağlıklı ve çok güzel bebekler var, onların hemen yuva bulması gerek. Bu konuda destek bekliyoruz.






Ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Her gün düzenli olarak onları beslemek dışında ayakta tedavi olması gerekenlere gerekli müdahaleleri yapıyoruz. Ağır yaralıları kliniğe taşıyor, tedavisini yaptırıyoruz. Eğer sokakta yaşayabilecek bir kedi ise tedavi sonrası yeniden aynı yere götürüyoruz. Ancak bazılarının kesinlikle evde ya da güvenli bahçelerde yaşaması gerek. Bunlar için acil yuva arayışlarımız var. Dişilerin kısırlaştırılmasını sağlıyoruz. Bu konuda sevgili R.Çiftçi bize maddi destek verdi ve 100 kedinin özel bir klinikte kısırlaştırılmasını üstlendi. Kendisine buradan bir kez daha teşekkür ederiz.

Belediyenin veya çevredekilerin bu konuya yaklaşımı nasıl? Herhangi bir yerden destek alıyor musunuz?

Belediyeden aldığımız tek yardım sağlıklı kedilerin kısırlaştırılmalarında verdikleri destek, o da sadece sağlıklı kedilerin ki ortalama tedavi edilenlerle birlikte beşyüze yakın bir sayıdan bahsediyoruz. Pos operatif bakımı yapılmadan bize geri veriyorlar. Belediyeden aldığımız yardım kısaca 6 kedi kısırlaştırılması. THKD den sevgili Birgül Rona ve Kebire Bozkurt bize çok destek oldu. Yirmiye yakın kedimizi tüm bakımlarını yapıp kısırlaştırılması ve aşılaması dahil bize geri yolladılar. Yedikule Barınağından Meral Olcay camiye atılan köpekler konusunda yardımcı oldu. Ayrıca bazı ilaçlar verdi. Hayvanlarımızın tedavi masraflarının paylaşılması, yuva bulma çalışmaları veya sesimizin daha fazla duyurulması konusunda asıl desteği sevgili hayvanseverlerden ve Minik Pati’den aldık.

Ne gibi ihtiyaçlarınız var?

Bu hayvanların tedavi masraflarını birkaç gönüllünün karşılayabilmesi mümkün değil. Bu konuda desteğe ihtiyaç var. Çok acil kuru mama ihtiyacımız var, kuru mama olarak Blue bag kullanıyoruz, çünkü hem bebekler hem de yetişkinler bu mamayı çok rahat yiyebiliyor. Güçten düşmüş, kuru mama yiyemeyecek durumda olan bebekli anneler için de yaş mama ihtiyacımız çok fazla. Camide ayakta tedavi gören kediler için de aşağıdaki ilaçlara acil olarak ihtiyacımız var.

• Azro antibiyotik şurup
• Goz temizleyici solüsyon
• Batticon
• Vidaylin
• a/d yas mama
• Opticlox goz merhemi
• Simdetox (Bağışıklık güçlendirici)
• Biocon-a (Dezenfektan )


Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bu kedilere yardımcı olmak hepimizin görevi! İnsanların bu konuya duyarsız kalmayacağını ümit ediyor, yardımlarını bekliyoruz. Fatih Camisi kedileri ile ilgili detaylı bilgi için veya evinize, bahçenize ya da güvenli olduğunu düşündüğünüz bir bahçeye almak üzere kedi sahiplenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


İletişim bilgilerimiz: fatihkedileri@gmail.com veya 0533 341 26 25



Tüm Pati Dostları Yazıları