Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Hukuk Köşesi

Bahçedeki hayvanlara yasaklar hakkında


Çalıştığım iş yerinin bahçesinde sokak hayvanları için çok ayak altı olmayan bir yere su kabı koydum ve sürekli temiz tutuyorum. Şeffaf renkte, küçük boy, plastik bir su kabı. Beslenmeleri için de kuru mama kullanıyorum ve kaplar ortalığı kirletmesin diye mama kabı kullanmıyorum. Mama bitince zaten ortada hiç bir şey görünmüyor su kabından başka. Yine de binadaki diğer çalışanlar bu durumdan şikayetçi. Kedilerden kendilerine pire kene geçebileceğini, bahçenin kötü koktuğunu, kedilerin ve kuşların arabaları çizdiğini söylüyorlar. Hepsi sokak kedisi, hepsini aşılatmam mümkün değil, ancak elimden geldiğince pire damlalarını damlatıyor ve kısırlaştırıyorum. Bahçedeki kedilerin sayısı onlarca değil ama kışın yan bahçelerden de mama yemeye gelen oluyor. Binada bahçedeki hayvanları beslememek ile ilgili imza toplamışlar. Yasal olarak bu kağıdın bir yaptırımı var mıdır? Ne yapmalıyım?


Yanıt:

Toplanan imzaların şu aşamada kamuyou yaratmak ve olası bir yargılamada delil olarak sunulmak dışında bir hükmü ve hele hele yaptırımı asla yoktur. Fakat belirttiğiniz konuda çokça gelen şikayet mevcut. Bu durumda Medeni Kanun’un komşuluk hukukuna ilişkin hükümleri ön plana çıkmakta ve eğer mevcut durum rahatsız edici ve genel sağlık koşullarını tehlikeli kılacak nitelikteyse yargılama sonucunda aleyhinize bir karar çıkması olasıdır.
Yanıtlayan: Av. Şafak HERDEM


ÖNEMLİ UYARI: Yöneltilen sorulara verilen cevaplar olayın yargısal sürece taşınması halinde hiçbir şekilde teminat ve güvence olarak kabul edilmemelidir. Her somut olayın kendine has oluş ve gelişimi göz önüne alınmalı, yargılamanın usul ve esasa ilişkin kuralları çerçevesinde, bir uzman desteğine gereksinim olduğu unutulmamalıdır.

Avukat Şafak Herdem'e sorularınızı iletmek için tıklayınız.

Tüm Hukuk Köşesi Haberleri