Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Hukuk Köşesi

Sitede baktığımız kedilerimiz


Oturduğumuz sitede, doğumlarından bu yana baktığımız 4 tane kedi var. Hepsi tasmalı, karneli, aşılı ve kısırlaştırılmıştır. İlk bir kaç sene kimse onlara bir şey demedi, fakat site sakinleri bir süredir kedilerin arabalarını çizdiğini söyleyip kedileri buradan uzaklaştırmak istiyorlar. Bir kaç kişi de eğer kediler siteden uzaklaştırılmazsa onları belediye aracılığı ile aldıracağını söyledi. Hiçbiri işe yaramaz ise kendileri zehirleyip bu sorundan kurtulabileceklerini de açıkça ifade ettiler. Nasıl bir yol takip etmem gerekir.


Yanıt:

Toplu yaşam alanlarında (site, apartman vs. gibi) hayvan beslenmesi konusunda çıkan uyuşmazlıklarda hep ifade ettiğimiz üzere öncelikle bakılması gereken yönetim planının ilgili düzenlemeleri kapsayıp kapsamadığıdır. Fakat belirtmekte fayda gördüğüm bir başka husus da Yargıtay kararlarında dahi birden çok hayvanın (İlgili veterinerlik fakülte ve kurum/kuruluşlarından kedinin cinsine ilişkin olumlu rapor alınsa dahi) Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca rahatsız edici olarak değerlendirildiğidir. Hayvanların doğurduğu rahatsızlıkların yargılama esnasında ne şekilde ifade edileceği de son derece önemli olmakla birlikte, buna karşı ilgili delil ve tanık ifadeleri sunulabilir. Hayvanın bir başka kişi tarafından her ne sebeple olursa olsun öldürülmesi de ceza-i ve hukuki sorumluluk doğurmakla birlikte, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne, Cumhuriyet Savcılığı’na, Hayvanları Koruma Kurulları’na (Mülkü amirlik bünyesinde kurulmuştur) başvurulabilir. Olayın oluşuna göre maddi-manevi tazminat hakları da saklıdır.
Yanıtlayan: Av. Şafak HERDEM


ÖNEMLİ UYARI: Yöneltilen sorulara verilen cevaplar olayın yargısal sürece taşınması halinde hiçbir şekilde teminat ve güvence olarak kabul edilmemelidir. Her somut olayın kendine has oluş ve gelişimi göz önüne alınmalı, yargılamanın usul ve esasa ilişkin kuralları çerçevesinde, bir uzman desteğine gereksinim olduğu unutulmamalıdır.

Avukat Şafak Herdem'e sorularınızı iletmek için tıklayınız.

Tüm Hukuk Köşesi Haberleri