Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Hukuk Köşesi

Köpeğim Denize Girebilir mi?


Malum yaz geldi, hepimiz tatil yörelerine gidiyoruz, köpeklerimizin denize girmesini engelleyen bir kanun var mı? Ben kıyı kanununu, milli parklar sitesini kontrol ettim ama birşey bulamadım. Bir de uzmana sormak istedim, zabıtalar uyarıp ceza kesmeye kalkıyorlarmış, böyle bir durumda haklarımız neler? Bize ne yapabilirler, herhangi bir yaptırım var mı?


Yanıt

Köpeklerin denize girmesini engelleyici herhangi bir kanun maddesi bulunmamakla birlikte, köpeğinizin, hayvanları koruma kanunu ile belediye mevzuatında çevreye ve 3. kişilere rahatsız etmesi halinde bir kısım müeyyideler düzenlenmekle birlikte, zabıtaların belirtmiş olduğunuz yetkiyi kamu sağlığı amacıyla belediye mevzuatından aldığını düşünüyorum. Bu şekilde bir ceza idari bir para cezası olduğu için iptal davasına konu edilebilir. Bu cezayı ödemek durumunda kalmanız halinde ise “yasal yollara başvuru hakkım saklı kalkma kaydı ile” şeklinde bir ihtirazi kayıt düşmenizi tavsiye ederim.
Yanıtlayan: Av. Şafak HERDEM


ÖNEMLİ UYARI: Yöneltilen sorulara verilen cevaplar olayın yargısal sürece taşınması halinde hiçbir şekilde teminat ve güvence olarak kabul edilmemelidir. Her somut olayın kendine has oluş ve gelişimi göz önüne alınmalı, yargılamanın usul ve esasa ilişkin kuralları çerçevesinde, bir uzman desteğine gereksinim olduğu unutulmamalıdır.

Avukat Şafak Herdem'e sorularınızı iletmek için tıklayınız.

Tüm Hukuk Köşesi Haberleri