Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Hukuk Köşesi

KMK'ya Göre Kedi Köpek Bakımı


Şu anda oturduğum apartmanda köpek, kedi vb. evcil hayvan beslemek KMK'ye göre yasaktır diye bir yazı gördüm panoda. Daha önce köpek besleyen birisi şikâyet nedeniyle taşınmış. Kiracıyım ve kira sözleşmemde köpek beslenemez diye bir madde yok. Henüz taşınalı 1 hafta oldu, beni evden çıkarmak için ne yapmaları gerekiyor? Bu süreci nasıl uzatabilirim? Dava açmadan çıkarma hakları var mı? Dava açsalar bu süreç nasıl işler, ne kadar sürer ve kaybedersem yaklaşık ne kadar maddi zararı olur bana? Bu süreçle uğraştığıma değer mi? Yoksa şikâyet geldiğinde çıkmak en iyi çözüm mü?

Bu arada köpeğim Golden Retriever, belediyeye kayıtlı, gayet sakin bir köpek, havlama ve çevreyi pisletme konusunda hiçbir sorun yok, tüm aşıları ve parazit tedavileri de zamanında yapılıyor. Şimdiden teşekkür ederim cevabınız için.


Yanıt

KMK uyarınca beslemekte olduğunuz köpeğin çıkartılmasını istemek diğer maliklerin hakkıdır. Uygulamada bu süreç, özellikle yargılama esnasında, köpeğin ne derecede rahatsızlık verdiğinin tespiti, yönetim kurulu kararlarının tetkiki çerçevesinde ele alınmakta olup, dava açılmadan önce karşı taraf (şikâyetli) ekseriyetle bir ihtarname göndererek hayvan sahibine durumu bildirmekte ve önel tanımakta, verilen önel içinde hayvanın taşınmazdan uzaklaşması sağlanmamışsa son çare olarak dava yoluna gitmektedir. Yargılamaların, şehir ve adliyelere göre yoğunluk durumu göz önüne alındığında 1–1,5 yıl kadar süre geldiğine şahit olunabilmektedir. Dava sonucunda ise uğranılan maddi/manevi tazminata ilişkin talep bulunmaması halinde davayı kaybeden havyan sahibi yargılama giderleri ve karşı taraf avukatlık ücretini ödemeye mahkûm edilmektedir."
Yanıtlayan: Av. Şafak HERDEM


ÖNEMLİ UYARI: Yöneltilen sorulara verilen cevaplar olayın yargısal sürece taşınması halinde hiçbir şekilde teminat ve güvence olarak kabul edilmemelidir. Her somut olayın kendine has oluş ve gelişimi göz önüne alınmalı, yargılamanın usul ve esasa ilişkin kuralları çerçevesinde, bir uzman desteğine gereksinim olduğu unutulmamalıdır.

Avukat Şafak Herdem'e sorularınızı iletmek için tıklayınız.

Tüm Hukuk Köşesi Haberleri