Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Pati Dostları

Baran Kaya, Çakıl ve Komşuları (25/01/2007)

Bu haftaki konuğumuz yine Ankara’dan. Sevgili Baran Kaya, bizlere köpeği Çakıl ve onun komşuluk ilişkilerini anlattı. Bu keyifli yazı için kendisine teşekkür ederiz.


Çakıl bir buçuk yaşında dişi Golden. Oldukça sosyal, her köpek gibi sevgi dolu bir hayvan. Komşu ilişkilerine çok önem verir. Biz sabah işe gideriz, Çakıl ise sürekli aynı yerdedir ve komşularla iyi geçinmek zorundadır. Ben gene insan aklıyla, onun iyi ilişkilerini, bir çıkar hesabı ve zorunluluğa dayandırdım ama sanırım onunki tamamen içgüdüsel bir davranış.

         

Hafta sonları gündüz saatlerinde Çakıl’la yürüyüş yapıyoruz. Bizim tanışmadığımız komşularla ahbap olmuş. Yanlarına gidip bizi de tanıştırıyor. Onun sayesinde yeni dostlar kazanıyoruz. Hayvanlardaki sevginin sınırsızlığını tatmış insanlar Çakıl’ın yolunu gözlüyor.

Yürüyüş sırasında, daha önce Çakıl’a taş atmış iki çocuk beliriyor. Çakıl, fırlayıp havlayarak onlara saldırıyor. Çocuklar panik halinde kaçmaya çalışıyorlar. Çakıl diplerinde tekrar havlıyor. Korkuyla yere düşen çocuklar kıpırdayamıyorlar. Çakıl küçümseyerek bakıyor onlara ve geri geliyor. Korkaklıklarını, zayıflıklarını gizlemek isteyenler, çaresiz köpeklere saldırıyorlar. Köpeklerde ise kin ve nefret duygusu yok sanırım. Bu insanlara bile zarar vermiyorlar.

Komşu köpeklerden birisi geliyor. Biz sahibi ile sohbet ederken onlar kovalamaca oynuyorlar. Sonunda Çakıl’a, kendi hızında bir oyun arkadaşı geldi. Deliler gibi koşturuyorlar. Keyifleri yerinde. Daha ne istesinler? Bizler oradayız, arkadaşları orada.

           

Bu sırada beklenmedik bir olay oluyor. Sitenin vahşi adamı, kendisi gibi vahşileştirdiği kurt köpeğiyle geliyor. Aslında iş güç sahibi birisi. Köpeği ile görmeyenler onu normal sanıyor. Köpeğinin saldıracağını bilerek serbest bırakıyor. Bizim Çakıl kaçmaya alışık. On saniye sürmüyor eve dönmesi.

Erkek olan diğer köpek, erkekliğe yediremiyor kaçmayı. Anlamsız bir kavga oluyor. Vahşi’nin zavallı köpeği de zarar görüyor ama asıl zarar insanlar tarafından bozulmamış olan tarafta. Sahibi mutludur herhalde. Kendini güçlü hissediyor. Yaralı yatan köpeği görünce, zayıflığını unutuyor. Kendi zayıflığını, köpeğinin gücüyle kapatabildiğini düşünüyor. Tek başına güçlü olabileceğine inanmıyor. Tek ümidi köpeğinin kavgalardan galip çıkması. Bir de veteriner masrafı olmasa keyfi daha iyi olacak. Neyse ki veterinerimiz yetenekli. Olay ucuz atlatılıyor.

Tesellimiz iyilerin çoğunlukta olması. Kötülerinse büyük çoğunluğu hayvanlardan uzak duruyor zaten. Korkanlara diyecek bir şey yok. Ne kaçırdıklarını bilseler keşke.



Ertesi sabah pencereden dışarıya bakıyorum. Servisini bekleyen bir çocuk, çantasındaki yarım ekmek ve arasındaki malzemeden oluşan yemeğini Çakıl’a ikram ediyor. Çakıl’ın karnı tok ama gördüğü bu sevgi onu çok mutlu ediyor. Her sabah bu çocuğu bekleyecek, ona kuyruk sallayacak, kendini sevdirecek. Yeni dostunu hep sevgiyle hatırlayacak.



Tüm Pati Dostları Yazıları