Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.
Hukuk Köşesi
Camdan Atılan Kedi
Bir kaç gün önce camdan düşen ve üç gün boyunca düştüğü yerde bırakılan siyam kedisi hakkında veteriner hekimimden bir mesaj aldım. Veteriner hekimim hayvanın sahibini tanıyor. Ancak hayvan sahibi kedinin kendisine ait olmadığını iddia ediyor. Veterinerimizin anlattığına göre bu kişi eskiden kliniğin hastalarından birisiymiş. Kedileri kısır değilmiş ve kedilerini çiftleştirdiği için doğumlar oluyormuş. Yeni doğan bebekleri sahiplendirdiğini söyleyerek sokaklara bırakıyormuş. Şu anda kliniğin hastası olmadığı için evinde kaç kedi olduğunu bilmiyoruz. Ancak bugün bir kedi daha camdan düştü, o da siyam kedisi. Hem benim kendi veteriner hekimim hem de apartmandaki komşuları bu kedinin kime ait olduğunu biliyor. Ben artık onları camdan attığından şüpheleniyorum. İlk düşen kedinin bütün bacaklarında kırıklar çıktı. Ön patileri bileklerinden kırılmış durumda, ağzında düşmeden kaynaklanan yaralar var ve büyük ihtimalle sakat olarak hayatına devam edecek.
Hayvanlara bile bile eziyet etmek, sokağa atmak, hiç bir bakımını yaptırmamakla suçlayıp kedileri elinden alabilir miyiz ve bu kişiye cezai bir yaptırım uygulattırabilir miyiz?
Yanıt
“Öncelikle ifade etmeliyim ki, kendi malına (hayvanlarımız hukuk nezdinde menkul mal niteliğindedir) zarar veren kişi hakkında 3. kişilerin tazminat davası açması mümkün değildir. Fakat davayı kedinin kendinize ait olduğunu iddia ederek (karşı ispatı zor olduğu için söylüyorum) açabilirsiniz. Amacınız hayvanlara verilen zararın engellenmesi ise öncelikle belediyeye kişinin eylemlerini şikayet ederek akli dengesinin yerinde olduğuna dair şüphelendiğinizi belirtebilirsiniz. Başvurularınızı yazılı olarak yapmanızı tavsiye ederim. İşin bir diğer boyutu da hayvanları koruma kanununa aykırı davranışlar, bunun için de bulunduğunuz yerdeki C. Savcılığı’na suç duyurusunda (yazılı) bulunmanızı tavsiye ederim.”
Yanıtlayan: Av. Şafak HERDEM
ÖNEMLİ UYARI: Yöneltilen sorulara verilen cevaplar olayın yargısal sürece taşınması halinde hiçbir şekilde teminat ve güvence olarak kabul edilmemelidir. Her somut olayın kendine has oluş ve gelişimi göz önüne alınmalı, yargılamanın usul ve esasa ilişkin kuralları çerçevesinde, bir uzman desteğine gereksinim olduğu unutulmamalıdır.
Avukat Şafak Herdem'e sorularınızı iletmek için tıklayınız.
Tüm Hukuk Köşesi Haberleri
- Apartmanda Yaşayan 40 Kedili Aile
- Evimdeki Köpeğimi Elimden Alırlar mı?
- KMK'ya Göre Kedi Köpek Bakımı
- Kazada Yaralanan Köpeğin Masrafları Hk.
- Köpeğim Denize Girebilir mi?
- Camdan Atılan Kedi
- Güneşin Altında Bekleyen Kurbanlık Koyun
- Villa bahçesinde köpek
- Karşı apartman köpeğimi attırmak istiyor
- Köpeğimi geri almak istiyorum?
- Apartmanda havlayan köpek
- Sitede baktığımız kedilerimiz
- Parkta yaşayan köpekler hakkında
- Bahçedeki hayvanlara yasaklar hakkında
- Camdaki kuş yemi şikayeti
- Balkonda hapis yaşayan köpek
- Belediyeyi harekete geçirmek
- Terk edilen hayvan
- Köpek sahipleri hakkında şikayet