Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.
Sağlık Köşesi
Köpeğinizin Davranışıyla Gurur Duyun
"İyi iletişim, iyi ilişkiler yaratır."
İnsanlar arasında olduğu gibi köpekler ve sahipleri arasındaki ilişkinin temeli iyi iletişimdir. Köpekler aralarında vücut işaretleri yoluyla iletişim kurarlar. İnsanlarla iletişim kurmada da doğaları gereği aynı metodu kullanırlar. Bir köpek sahibi olarak bu işaretleri yorumlamayı öğrenmelisiniz. Böylece isteklerinizi ona söylemek istediklerinizi uygun şekilde öğretebilir, onun yemek dışarı çıkmak oynamak ya da ilgi ve sevgi gibi istek ve ihtiyaçlarını anlayabilirsiniz.
İyi davranış ödüllendirilmelidir.
Ebeveynler sıklıkla çocukları iyi bir davranışta bulunduğunda onları övmeyi unutur, fakat yapmamaları gereken bir şeyi yaptıklarında, bunu yapmamalarını söylemeyi asla unutmazlar. Bizler evcil hayvanlarımıza da aynı şekilde davranırız. Uslu olduklarında ve iyi davranışta bulunduklarında bunu fark etmez, uygunsuz davrandıklarında dikkat ederiz. En iyisi bunun tam tersini yapmak yani istenilen davranışı yaptığında övmek ve ödüllendirilmek, kötü bir şey yaptığında ise hiç ilgilenmemektir.
Sosyal hünerler sadece insanlar için değildir.
Köpeğinize verebileceğiniz en önemli derslerden biri, sizinle ya da diğer insanlarla iletişime geçmeden önce oturmasını öğretmektir. Yavru ya da erişkin köpeğinize kolaylıkla oturmayı öğretebilirsiniz. Köpekler dersler yeterince sık olarak tekrar edildiği ve öğretim süresi kısa ve eğlenceli olduğu sürece her yaşta öğrenebilir.
Adım 1
● Başlarken küçük bir parça peynir gibi özel bir ödül alın ve onu elinizin iki parmağı arasında tutun
● Bu elinizi kapalı olarak köpeğinizin burnuna götürün.
Adım 2
● Elinizi burnunun üstüne kaldırın ve hemen kafasının üzerinden geriye götürün. Köpeğinizin kafası ödülü takip etmek için hareket edecektir.
● Sonunda köpeğiniz oturacaktır çünkü böylesi daha rahat olacaktır.
Adım 3
● Oturduğu anda "OTUR" deyip ödülünü verin.
● Köpek daima yaptığı şeyle sizin aynı anda ne yaptığınızı birleştirecektir. (Otururken sizin söylediğiniz otur kelimesini ve ardından ödülün verildiğini.)
İstenmeyen davranışlarda ilgilenilmemelidir.
Köpeklerde insanlar gibi sosyal hayvanlar olduklarından diğer bireylerle iletişime ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple köpeğinize olan ilginizi kesmek çok etkili bir pasif cezalandırmadır. Örneğin köpeğiniz üzerinize atlıyorsa kollarınızı göğsünüzde kavuşturun kafanızı diğer yana çevirin ve atlamayı kesene kadar kesinlikle sessiz kalın. Onu üzerinizden itmeye, konuşmaya yada ona bakmaya kalkışmayın. Köpeğiniz onunla ilgilenirken ve oynarken dahi yaptığınız bu hareketleri yorumlayacaktır. Köpeğiniz nihayet oturduğunda onu bölünmemiş bir ilgiyle ödüllendirin. Geçmişte köpeğinizin sizin ilginizi çekmek için yaptığı havlama yada üzerinize sıçramasına izin vermişseniz ve bu gibi davranışları sonrasında önlemeye çalışmışsanız köpeğinizin ilginizi çekmek için çabasını arttırdığını fark etmiş olmanız gerek. İnsanlarda bu davranışa benzer olarak; kapıları açılmayan bir asansörün düğmesine basan kişiyi örnek alabiliriz. Kişi bu eylemi bırakıp merdivenlere yürümeden önce düğmeye defalarca basacaktır. Köpeğinizin davranışlarını tamamen değiştirmek için ilginizi kesip tüm hareketlerine ondan fazla dayanmalısınız.
...ya da yaparken durdurulmalıdır.
Köpekler göz temasına tepki verirler. Köpeğinizi ismiyle çağırın. Size baktığı an ona özel bir ödül verin. Bu egzersizi herhangi bir zamanda yaparak size dikkatini vermesinin zahmetine değer olduğunu ona öğretin. Aslında köpeğinizi ismiyle çağırmanız istenmeyen hareketini durdurmada ve elimine etmede etkili bir yoldur. Alışık olmadığı tonda seslenmek de durdurmanın diğer bir yoludur. Köpeğinizin ilgisini çektikten sonra ona gelmesini ya da oturmasını talep edebilirsiniz.
Oyun da eğitim ister!
Yavru ve erişkin köpekler, oyun ve egzersize, diğer insan ve köpeklerle iletişime ihtiyaç duyarlar. Onlara sadece oyuncaklarla oynamaları gerektiği, insanların elleri ayakları yada diğer vücut kısımlarının oyuncak olmadığı öğretilmelidir. Köpeğiniz isteyerek yada kazayla el yada ayağınızı kaparsa bu gibi davranışlar ilginin kesilmesi yada yüksek olarak "ahhh" sesi çıkarılarak durdurulmalıdır. Bu davranışı bıraktığı anda büyük bir oyuncak verilmeli ve oyuna devam edilmelidir.
03/07/2007
Vet. Hekim N.Gürkan Gülanber
Fulya Veteriner Polikliniği
Fulya - Şişli / İSTANBUL
Tel : 0212 266 46 50 - 51
Fulya Veteriner Polikliniği
Fulya - Şişli / İSTANBUL
Tel : 0212 266 46 50 - 51
Tüm Sağlık Köşesi Yazıları
- Mevsimsel Problem: Pisi pisi Otları
- Annesiz Yavru Kedinin Bakımı
- Kaprofaji (Dışkı Yeme)
- Kalp ve Dolaşım Sistemi Hastalıkları
- Raşitizm nedir, tedavisi nasıl olur?
- Mikroçip Kimlik Sistemi
- Alerjik Deri Hastalığı
- Kedi Hastalıkları, İlk Aşılama
- Köpek Bakımı ve Beslenmesi
- Ölüm Nedeniyle Kayıp!
- Küçük Dostunuz ile Seyahat
- Evcil Hayvan Sahibi Olmak!
- Evcil Hayvanlarda Tüy Bakımı
- Katarakt Hastalığı Nedir?
- Kedinizin Davranışına Yardımcı Olun
- Köpeklerde Kulak Bakımı
- Kuduz Hastalığı
- Veteriner Hekim Kimdir ?
- Vet. Hekiminizi Nasıl Seçmelisiniz?
- Yavru Kedi veya Köpek Almak
- Operasyon Önce ve Sonrası Bakım
- Yaşlı Köpeklerin Bakımı, Beslenmesi
- Evcil Hayvanınıza İlaç Yutturmak
- Veteriner Hekiminizi Nasıl Seçmelisiniz?
- Köpeğinizin Davranışıyla Gurur Duyun
- Kedilerde Gebelik Döneminde Beslenme
- Keneler ve Lyme Hastalığı
- Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi
- Hayvanlarda Tüylerin Dökülmesi
- Hamilelik ve Toksoplazma
- Merhaba
- Dostumun Sağlık Dostundan Merhaba