Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.
Sağlık Köşesi
Evcil Hayvan Sahibi Olmak!
"Evcil Hayvan Sahibi Olmanın Getirdiği Sorumluluklar ve Karar Verirken Düşünmeniz Gerekenler Nelerdir ?"
Evimizde Besleyebileceğimiz Evcil Hayvanlar Nelerdir?
Herkesin bildiği evcil hayvanlar olan kedi, köpek ve kafes kuşlarına ilaveten son yıllarda egzotik türlere olan ilginin artmasıyla papağanlar, sürüngenler, kemirgenler de evlerimize girmeye başlamışlardır. Bazı vahşi türlerin doğal yaşamlarından kopartılarak evde yaşatılmaya zorlanmasının doğru olmadığını ve bunun yaşam sürelerini kısalttığını unutmamak gerekir.
Evcil hayvan Sahibi Olmanın Getirdiği Sorumluluk
Birçoğumuz farklı nedenlerle evcil hayvan sahibi olmak isteriz. Dışarıdan bakıldığında evcil hayvan sahibi olmak çok kolay görünür. Bu kararı vermeden önce nasıl bir sorumluluk aldığınızın bilincinde olmalısınız. Her yıl birçok hayvanın bu sorumluluğu taşıyamamış kişilerce terk edildiğini unutmayın.
Evcil Hayvan Sahibi Olmaya Karar Verirken Bunları İyi Düşünün!
Almayı düşündüğünüz evcil hayvan türü hakkında mümkün olduğunca çok bilgi edinin. Çünkü bu seçiminize göre yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmak zorunda kalabilirsiniz. Onun size uyacağını düşünmeyin, çoğu zaman sizin ona uymanız gerekecektir.
Seyahatlerinizi ona göre ayarlayacağınızı, evinizin dekorasyonunda değişiklikler olacağını unutmayın. Örneğin, açıkta bulunan kablolar için önlem almak zorundasınız. Seçeceğiniz türe özgü süreyle (kedi veya köpek için ortalama 13 – 15 yıl arası) sizinle birlikte olacağını unutmayınız.
Hevesiniz geçince onu bir kenara atamazsınız. Onun kaliteli bir hayat sürmesinden ve sağlığından sorumlusunuz. Onun bir oyuncak olmadığını çocuklarınıza anlatmalı ve doğru davranış şekli konusunda çocuklarınızı eğitmelisiniz.
Ailenizin tüm fertlerinin bu sorumluluğu paylaşmaya istekli ve ilgili olduklarından emin olmalısınız. İlk alım masraflarının dışında beslenme, sağlık harcamaları gibi rutin giderlerinin olacağını unutmayınız. Türe özgü bakım şartlarını (örneğin bir köpeğin günlük gezdirilme ihtiyacı gibi) sağlayabileceğinizden emin olun.
Evcil Hayvan Sahibi Olmaya Kesin Karar Verdikten Sonra
Yaşam biçiminize uygun evcil hayvan türü ve ırkını kesin olarak belirleyin. Bunun için profesyonel görüş almak amacıyla bir veteriner hekime danışın, aynı tür evcil hayvana sahip arkadaşlarınızla görüşün.
Yaşam alanını, gerekli düzenlemeleri yaparak ve ihtiyaçlarını temin ederek hazırlayın. Bakımını yapacak, onunla ilgilenecek zaman programlamanızı yapın.
Bütçenizi belirleyin. Ne tür bir canlı beslerseniz besleyin mutlaka maddi bir harcama sizi bekler. Evcil hayvanların genellikle en fazla masrafı ilk alındığında olur. Bir yaşına girene kadar da en önemli giderleri ilk aşılama programı, koruyucu hekimlik uygulamaları ve beslenmedir.
Evcil Hayvan Edinebileceğiniz Yerler
Bugün istediğiniz evcil hayvan türü ve ırkına sahip olmak için birçok alternatifiniz vardır. Seçiminizde size veteriner hekiminiz en doğru yolu gösterecektir. Kimsesiz köpek ve kedi yavrularını hiçbir ücret ödemeden edinebilirsiniz. Bu yöntemin vicdani yönü yanında ülkemizdeki sokak hayvanları problemini azaltmaya yönelik etkisi de vardır.
31/07/2007
Vet. Hekim N.Gürkan Gülanber
Fulya Veteriner Polikliniği
Fulya - Şişli / İSTANBUL
Tel : 0212 266 46 50 - 51
Fulya Veteriner Polikliniği
Fulya - Şişli / İSTANBUL
Tel : 0212 266 46 50 - 51
Tüm Sağlık Köşesi Yazıları
- Mevsimsel Problem: Pisi pisi Otları
- Annesiz Yavru Kedinin Bakımı
- Kaprofaji (Dışkı Yeme)
- Kalp ve Dolaşım Sistemi Hastalıkları
- Raşitizm nedir, tedavisi nasıl olur?
- Mikroçip Kimlik Sistemi
- Alerjik Deri Hastalığı
- Kedi Hastalıkları, İlk Aşılama
- Köpek Bakımı ve Beslenmesi
- Ölüm Nedeniyle Kayıp!
- Küçük Dostunuz ile Seyahat
- Evcil Hayvan Sahibi Olmak!
- Evcil Hayvanlarda Tüy Bakımı
- Katarakt Hastalığı Nedir?
- Kedinizin Davranışına Yardımcı Olun
- Köpeklerde Kulak Bakımı
- Kuduz Hastalığı
- Veteriner Hekim Kimdir ?
- Vet. Hekiminizi Nasıl Seçmelisiniz?
- Yavru Kedi veya Köpek Almak
- Operasyon Önce ve Sonrası Bakım
- Yaşlı Köpeklerin Bakımı, Beslenmesi
- Evcil Hayvanınıza İlaç Yutturmak
- Veteriner Hekiminizi Nasıl Seçmelisiniz?
- Köpeğinizin Davranışıyla Gurur Duyun
- Kedilerde Gebelik Döneminde Beslenme
- Keneler ve Lyme Hastalığı
- Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi
- Hayvanlarda Tüylerin Dökülmesi
- Hamilelik ve Toksoplazma
- Merhaba
- Dostumun Sağlık Dostundan Merhaba