Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Sağlık Köşesi

Yavru Kedi veya Köpek Almak


"Yavru bir kedi veya köpek almadan önce bilmeniz gerekenler ve alım sırasında dikkat etmeniz gereken noktalar."

İki aylıktan daha ufak yavruları satın almayınız. Korunmasız bu yavrular, doğumdan sonraki ilk iki ay boyunca annelerine muhtaçtırlar. Bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş olduğundan yavru hayvanlar hastalıklara karşı çok duyarlıdırlar. Yavruların özenli bakılmaları ve beslenmeleri, hasta olabilecekleri koşullardan uzak tutulmaları gereklidir. Yavru kedi ve köpeklerin beslenmesinde dikkat edilmesi gereken birçok püf noktası vardır. Bu konularda sizi bilgilendirecek olan veteriner hekiminize mutlaka danışınız.

Yavruların ilk aşılamalarına başlamadan (8 haftalıktan önce) iç ve dış parazitler yönünden kontrol edilip gerekli ilaçlamaların yapılmış olması gerekir. Bu parazitlerin bir kısmı yavruya daha anne karnındayken geçmektedir.

Bir yavrunun sağlık durumu hakkında, çevreye olan ilgisi ve hareketliliği, göz ve burun çevresinde akıntı olmaması, derisinde kızarıklık, tüylerinde düzensizlik, yer yer dökülmüş alanların bulunmaması, çok kötü kokulu ve sulu dışkı yapmaması, aksırma, hırıltılı solunum gibi belirtiler göstermemesi kabaca fikir verebilir.

Evcil hayvan satış yerlerinde, satılan her hayvan için hayvanın genel bilgileri ile uygulanan paraziter ilaçların ve aşıların adının ve uygulama tarihlerinin bulunduğu “Süs Hayvanları Satış Yerleri Hayvan Sağlık ve Satış Belgesi” düzenlenmelidir. Bu belge Evcil hayvan satış yerleri sahibi ve sorumlu veteriner hekimi tarafından doldurulmuş, imzalanmış ve böylelikle hayvanın sağlıklı olduğu onaylanmış olmalıdır.

Yurtdışından ithal edilmiş hayvanların, ithal edildiklerini gösteren gümrük belgelerinin, sağlık ve orijin sertifikalarının birer suretinin hayvan satılırken alıcıya verilmesi gereklidir. Lütfen tüm bu belgeleri ve alış faturanızı eksiksiz isteyiniz. Bunun sizin kanuni hakkınız olduğunu unutmayınız.

Hayvanların sağlık durumu ile ilgili olarak hiçbir kişi yada kurum sağlık garantisi veremez. Garanti belgesi adı altında sizi belirli bir klinik veya veteriner hekime gitmeye zorlayamaz. Evcil hayvan sahibi olacak kişiler hiçbir baskı, zorunluluk altında kalmadan kendi veteriner hekimlerini seçmekte özgürdür. Bu duruma aykırı hareket edenleri lütfen İstanbul Veteriner Hekimler Odası’na bildiriniz.

Veteriner Hekim ile Tanışma

Evcil hayvanınızı aldığınızda ilk yapmanız gereken şey onu en kısa sürede bir veteriner hekime götürmektir. Yavrular birçok hastalığa karşı savunmasız haldedirler. Bu dönemi sorunsuz atlatabilmeleri rutin veteriner hekim kontrolü ile olacaktır. Veteriner hekiminiz size ona nasıl bakmanız ve beslemeniz gerektiği ile ilgili çok önemli bilgiler verecektir.

İlk randevuda veteriner hekim yavrunuzun muayenesini yaparak sağlığı ile ilgili genel bilgiye sahip olur. Veteriner hekim daha detaylı bilgi edinmek için dışkı, idrar ya da kan testleri yapmak isteyebilir. Genel durumunun sağlıklı olduğuna karar verilen yavrular için veteriner hekim çeşitli faktörleri göz önüne alarak 8 haftalıktan itibaren ilk aşılama programını başlatır.

Yavrunuzun sağlıklı bir yaşam sürmesinde rutin veteriner hekim muayenelerinin rolü büyüktür. Unutmayın ki erken teşhis hayat kurtarır.

İstanbul Veteriner Hekimler Odasının Uyarıları

1. Ev ve süs hayvanı satış, barınma ve eğitimi hizmetlerinin verildiği işyerlerinin Tarım Bakanlığı’nın vermiş olduğu “Ruhsat Belgesi” ’ne sahip olup olmadığına dikkat ediniz. Mağdur durumda kalmamak için ruhsatsız yerlerden hayvan satın almayınız, barınma ve eğitim amacı ile bu yerlere bırakmayınız.

2. İlgili yönetmeliğin 8.maddesinde yavru hayvanların sağlığı düşünülerek iki aylıktan daha küçük kedi ve köpeklerin satışı yasaklanmıştır. Lütfen buna dikkat ediniz.

3. Satış yerlerinde, satışa sunulan hayvanların sağlık muayenelerini ve gerekli paraziter ilaçlamalar ile aşılamalarını yapmakla yükümlü olan sorumlu veteriner hekim bulunmalıdır. Sorumlu veteriner hekim, bu satış yerlerini amacı dışında, dışarıdan gelen hasta hayvanların muayenesi, tedavi, ilaç ve aşı uygulamaları gibi satış yerindeki yavruların sağlığını tehdit edici şekilde kullanamaz.

4. Satışa sunulan hayvanların, sorumlu veteriner hekim tarafından işlenip, onaylanmış olan sağlık karnelerinin olması gereklidir. Bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanan hayvanlar, aşı uygulaması üzerinden en az 4 gün geçmeden satışa sunulamaz. Lütfen satın alacağınız hayvanın sağlık karnesindeki aşı uygulama tarihlerine dikkat ediniz.

5. Bu satış yerlerinde reçeteye tabi olmayan veteriner kozmetikleri dışında her türlü ilaç, aşı ve biyolojik madde satışı yasaktır. Hayvan ve insan sağlığını tehlikeye atmamak için lütfen veteriner hekiminizin kontrolü dışında ilaç kullanmayınız, bu tür yerlerden ilaç satın almayınız. En masum görünen ilaçların bile yanlış kullanımına bağlı ölümcül yan etkileri olabileceğini unutmayınız.

Küçük dostlarımızın sağlıklı ve uzun bir hayat sürdürebilmeleri onlara sunduğumuz yoğun ilgi ve kaliteli bakım ile mümkündür. Lütfen bu uyarıları dikkate alıp, yukarıda sayılan kurallara uymayan yerleri İstanbul Veteriner Hekimler Odası 'na bildiriniz. Ruhsatlı veteriner kliniklerinin listesine ve daha birçok bilgiye www.istanbul-tarim.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

31/07/2007
Vet. Hekim N.Gürkan Gülanber

Fulya Veteriner Polikliniği
Fulya - Şişli / İSTANBUL

Tel : 0212 266 46 50 - 51

Tüm Sağlık Köşesi Yazıları