Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Sağlık Köşesi

Evcil Hayvanlarda Tüy Bakımı


"Küçük dostunuza gözünüz gibi bakıyor, besliyor, temizliğini aksatmıyorsunuz, düzenli olarak aşılarını yaptırıyor ve parazitlere karşı önlem alıyorsunuz, fakat hala tüy döküyor! Evcil hayvanlarımız niçin tüy dökerler ve ne gibi önlemler alınmalıdır?"

Mevsimsel Tüy Dökülmesi

İlkbahar ve sonbahar küçük dostlarımızın tüy değiştirme mevsimleridir. İlkbahar aylarında yazın sıcaklarından korunmak için uzun tüyler dökülür ve seyrekleşir. Sonbahar aylarında ise, soğuk kış aylarına hazırlık olarak, ince ve seyrek kıl örtüsü değişir, tüyler dökülür ve yerine daha uzun ve kalın tüyler gelir. Bu çeşit bir tüy dökümü tamamen normaldir. Genellikle 2 ay sürmekle birlikte, bazen 4 aya kadar uzayabilir. Evlerimizin aşırı sıcak olması ve akşamları ışık alış süresinin uzaması tüy dökülmesini arttırır.

Ev Hayvanlarının Yıkanması

Yıkama işlemi uygun koşullar altında yapılmadığı takdirde yine tüy dökülmesine neden olur. Sık yıkama evcil hayvanların derisinin kurumasına yol açar. Evcil hayvanları aksi gerekmedikçe; yaz aylarında ayda bir, kış aylarında ise iki ayda bir yıkamak yeterlidir. Tabii ki kullanılan şampuanların da etkin bir rolü vardır. Evcil hayvanların derisine ve tüy yapısına göre hazırlanmış özel şampuanlar vardır. Bu şampuanlar dışındaki diğer temizlik malzemeleri, değişik pH derecelerinde olduğu ve farklı kimyasal maddeler içerdiği için evcil hayvanların zaten etkin terleme özelliği olmayan derisinde kurumaya yol açar. Neticede tüyler zayıflar ve dökülür. Bazen bu temizlik malzemelerine karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Evcil hayvan şampuanları ise küçük dostunuzun ırkına, deri ve tüy yapısına, yaşına göre farklı olarak üretilmiştir. Hassas ırklar için alerjik etkisi az olan, kremli, gözleri hassas olan ve yavru hayvanlar için gözleri yakmayan, bit ve pire gibi dış parazitlere etkili ilaçlı yıkama sağlayan şampuan türlerini kullanabilirsiniz.

Ayrıca, evcil hayvanları ıslatmadan yıkama için üretilen kuru şampuan tozları da güvenli temizlik ve bakım kolaylığı sağlar. Küçük dostunuz için en uygun olanını veteriner hekiminize danışarak, seçip güvenle kullanabilirsiniz. Bu tür şampuanlar etkin bir temizlik ve tüy bakımı sağlar. Evcil hayvanları yıkarken herhangi bir kulak problemi yaşamamak için kulaklarını gliserinli pamuk ile tıkamalı ve su kaçması halinde kurulamalısınız.

Taramanın ve Fırçalamanın Etkisi

Tarama işlemi her gün en az bir kere yapılmalıdır. Evcil hayvanların tüy yapısına göre uzun tüyler için, aşırı gelişmiş tüyler için, ipek tüyler ve kıl tüyler için üretilmiş fırçalardan biri kullanılmalıdır. Bu işlem ile ölü tüyleri ve ölü deri hücrelerini alıp, deriye masaj yapmış olursunuz. Böylelikle deri yapısı ve kıl kökleri güçlenir ve daha sağlıklı tüyler çıkar.

Beslenmenin tüyler üzerindeki etkisi

En önemli tüy dökme sebeplerinden birisi yanlış beslenme programıdır. Aşırı proteinli gıdalar yani et ve et ürünleri, dengesiz yağ asitleri ile beslenme tüy dökülmesine neden olur. Evcil hayvanlar ile insanların gıda ihtiyaçları farklı olduğundan, evde hazırlanan gıdalarla küçük dostunuzun tüm mineral ve vitamin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamayabilirsiniz. Bu nedenle oluşan yetersiz beslenme sonucu, küçük dostunuz birçok metabolik hastalığa açık hale gelebileceği gibi tüyleri de dökülür. Bu problem için en etkili çözüm, evcil hayvanlar için hazırlanmış profesyonel mamalardır. Küçük dostunuzun yaşına, ırkına ve kilosuna göre hazırlanmış bu mamalardan uygun olanını veteriner hekiminize danışarak seçerseniz, hem sizin için ekonomik, hem de evcil hayvanınız için ideal bir beslenme programı sağlamış olursunuz.

İç ve dış parazitler

Parazitler, birçok sorunun yanında tüy dökülmesi de meydana getirirler. İç parazitler bağırsaklarda evcil hayvanınızın besinlerine ortak olarak, küçük dostunuzda hastalığa ve tüy dökülmesine neden olur. Dış parazitler ise deride, kıl köklerinde ve kıllarda tahribat yaparak tüy dökülmesine neden olur. Bu tür bir tüy dökülmesine engel olmak için etkili ve düzenli paraziter mücadele yapılmalıdır.

Mekanik etki

Tasma, zincir, sürtünme ve tırmalama gibi mekanik etkiler de, kıl kökünde tahribat ve bölgesel tüy dökülmesine sebep olur. Bu gibi bakımla ilgili tüy dökülmesinin dışında deride meydana gelen hastalıklar, hormonal dengesizlikler, sinir sistemi hastalıkları, metabolik hastalıklar da tüy dökülmesine neden olur. Veteriner hekimler tarafından bu hastalıkların tedavisi sonrası tüy dökülmesi de engellenmiş olur.

31/07/2007
Vet. Hekim N.Gürkan Gülanber

Fulya Veteriner Polikliniği
Fulya - Şişli / İSTANBUL

Tel : 0212 266 46 50 - 51

Tüm Sağlık Köşesi Yazıları