Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Pozitif Köpek Eğitimi

Köpeklerde Dışkı Yeme - Kaprofaji (24/02/2008)


Bu haftaki konumuz ne yazık ki hepimizin suratını ekşitip ıyyy dedirtecek bir konu. Ama bu davranışı sergileyen pek çok köpek olması nedeniyle değinmekte fayda gördüm.

Aynı sorunu ben de çok küçüklerken kızlarımda yaşadım ama doğru yaklaşımla bu sorunu büyümeden hallettik. Unutmamak gereken önemli nokta, bu hareket, bize ne kadar iğrenç gelirse gelsin, asıl sorun köpeklerimizin bu yolla çeşitli hastalıklara ve parazitlere maruz kalıyor olmasıdır.



Köpeklerde dışkı yeme sorunu ilk başlarda yetersiz beslenmeye dayanan bir sorun olarak ele alınıyordu. Ancak yapılan araştırmalar sonucu tüm gıda ihtiyacı tam ve dengeli bir şekilde karşılanan köpeklerin de hala bunu yapmaya devam ettiği görülünce bunun bir davranış sorunu olabileceği gündeme geldi. Dışkı yiyen köpeklerin bazıları sadece kendi dışkılarını yerken bazıları da sadece başka canlıların (kuş, kedi, at hatta insan) dışkılarını sanki dünyanın en leziz yemeğini yer gibi yerler ve yalana yalana gelip sizin neden ona kızdığını anlamaya çalışırlar. Tabi anlayamazlar.

Yapılan araştırmalara rağmen nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte köpeklerin bir leş yiyici olduklarını düşünerek, bu hareketin onlar için normal olduğunu kabul etmeliyiz. Bu davranışı neden yapıyor olabileceklerine bir göz atalım;

Öncelikle köpeğimizi veteriner kontrolünden geçirmeli ve sindirim sisteminin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol ettirmeliyiz. Burada yapılması gerekenleri veteriner hekiminizden öğrenebilirsiniz.

Bazen köpekler dengeli ve tam beslendiği düşünülse de yediklerinin tam sindirilememesi sonucu vücutta gıda eksikliğine bağlı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durumlarda dışkı yemeye yönelme görülebilir.

Eğer veteriner kontrolünden sonra sorunun tıbbi bir sorun olmadığından eminsek bunu davranış sorunu olarak ele alıp diğer sebepleri araştırmaya geçmeliyiz.

Köpekler bazı davranışları içgüdüsel olarak yaparken, bazılarını sonradan izleyerek ve taklit ederek öğrenirler. Bir kısmını da biz onlara, bazen doğru bazen yanlış şekilde öğretiriz.

Öğrenilmiş davranış olabilir.

Dişi köpek sahibi olup da yavru almış olan kişiler gözlemlemiştir. Anne köpekler ilk haftalarda bebeklerin sindirim ve dolaşım sistemini çalıştırmak için sürekli bebeklerini yalarlar, dışkılarını yapmalarını sağlarlar ve bunu yerler. Bu davranış bebekler ayaklanmaya başlayıp kendi kakalarını kendi başlarına yapmaya başladıklarında da devam eder. Çünkü yerdeki yuvaya çok yakın olan kakalar düşmanlar için açık davetiyedir. İzleri ve kokuları temizlemek gerekir. Anne köpek bunu yaparken bebek de onu büyük bir dikkatle izleyerek takip eder. Yani annesi ona bunu yapmasını öğretmiş olur. Öğrenilen bu davranış daha sonra karşımıza istenmeyen bir davranış olarak çıkabilir.

Korkmuş olabilir.

Aldığınız yavru evde istemediğiniz bir yere kaka yaptığında onu cezalandırırsanız o zaman yaptığı şeyin hata olduğunu ve yaptığını ortadan kaldırması gerektiğini düşünerek kendi dışkısını yiyebilir.

Alan yetersiz olabilir.

Tuvaletini yapması için ayırdığınız alan yattığı bölgeye çok yakınsa etrafında koku bırakmamak için yapıyor olabilir.

İlgi eksikliği olabilir.

Köpeğinizle yeterince ilgilenmiyorsanız ilgi çekmek için yapıyor olabilir. Eskiden olduğundan daha az ilgileniyorsanız, daha uzun süreler evde yalnız kalıyorsa ve siz dışarıda bu hareketi ilk yaptığında onunla normalin dışında bir şekilde ilgilendiyseniz bu davranış artık ona daha çekici gelebilir.



Eğer köpeğimiz başkalarının dışkısını yiyorsa bunun da sebebi ilgi eksikliği olabileceği gibi sadece lezzetli gelmesi de olabilir.

Özellikle kedi mamalarının protein oranı yüksek olduğu için tatları köpeklere daha güzel geliyor.

Bu davranışın oluşmasına imkân tanımamak için tedbirli davranmak en iyisidir ama eğer oluşmuşsa düzeltmek için şunları yapabilirsiniz;

• Dengeli bir beslenme diyeti hazırlanmalı, gerekirse vitamin takviyesi yapılmalıdır.
• Öncelikli olarak yerden hiç bir şey yememesi için eğitilmelidir.
• Küçük bir alanda köpekler uzun süre yalnız bırakılmamalıdır.
• Takip edilerek, kakasını yapınca hemen temizlenmelidir.
• Başkalarının kakasını yiyorsa dışarıya çıkarken bu davranışı unutmasına yetecek kadar bir süre, -bu süre çok uzun da olabilir- tasmasız çıkartılmamalıdır.
• Daha önce de dışkı bulduğu ve daha yoğun olarak bulunduğunu bildiğimiz alanlar yerine farklı bir gezinme güzergâhı tercih edilmelidir.
• Eğer bahçe gibi etrafı kapalı alanda tasmasız bırakmak gerekiyorsa ağızlık takılmalıdır.
• Tasmada dolaşırken bir kaka görünce eğer ona doğru bir hamle yapmazsa mutlaka ödüllendirilmelidir.

Kendi kakasını yiyen köpekler için veteriner hekimlerde bulunan bir preparat var. Dışkının daha acı olmasını (tabi acı mı ekşi mi hangi tatta olduğunu nasıl bildiler onu hiç bilmiyorum) sağlıyormuş. Bu da bir yöntem olabilir.

En önemlisi bu davranışın bir alışkanlık haline gelmesini engellemektir. Önlemek düzeltmekten her zaman daha kolaydır.

Neşe Öztürk
Profesyonel Pozitif Köpek Eğitmeni

Tüm Pozitif Köpek Eğitimi Haberleri