Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Pozitif Köpek Eğitimi

Sosyalleşme Eğitimi Nasıl Olmalıdır? (23/11/2007)




Sosyalleşme eğitimi köpeklerin alması gereken en öncelikli eğitimdir.
Bebeğin 1,5 ile 4. ayları arasında yapılması gereken bir eğitimdir. Bu dönem köpeklerin korku dönemidir ve bu dönemde doğru bir şekilde tanıştıkları her ses, obje, kişi, hayvan onların doğal yaşamının bir parçası olur. Bu dönemden sonra tanıştıkları her yeni duruma tepki verirler. İleride tanışması muhtemel objeleri bu dönemde yavru köpeğimizde iyi duygular yaratacak şekilde tanıştırmalıyız.



Korkutmadan, zorlamadan ve sevdirerek tanışmalıdır. Aksi takdirde dostumuz, köpeklerin olgunluğa erdikleri, kişiliklerinin oturduğu 20–24. aylardan sonra, bu dönemde edindikleri kötü tecrübeleri bize geri yansıtmaya başlayacaktır.

İnsanlarla yeterince ve doğru şekilde sosyalleşmemiş köpekler 2 yaşından sonra onlara saldırganlık ya da aşırı korku göstermeye başlayabilir. Bazen “bu köpek melek gibiydi, birden birkaç hafta içinde değişti, anlayamıyorum ne oldu?” dediğimiz durumlar bebeklik döneminde yaşadığı kötü tecrübelerin sonucudur.



Bebek daha annesinin yanındayken seslere ve objelere alıştırılmaya başlanmalıdır. Emerken hafif sesle müzik açılabilir, oyun sırasında çok hafif sesle aksiyon filmi açılabilir, silah seslerine, bağrışmalara alışması sağlanabilir, gök gürültüsü, siren sesleri, çocuk sesleri, ev aletleri, bahçe makineleri gibi sesler bir şekilde bu dönemde dinletilerek alıştırılması gereken seslerden bazılarıdır.



Unutulmaması gereken önemli nokta bu sesler duyulabilecek en kısık ses ile başlamalı ve kademeli olarak artırılmalıdır. Asla yavrumuzu korkutacak yüksek bir sesle başlanmamalıdır.

Seslerin dışında insanlara ve hayvanlara da alıştırılmalıdır. Bu alıştırmalar, haftada yaklaşık on tane iyi huylu ve aşılı olduğundan emin olduğumuz köpek ve olabildiğince çok insan ile tanıştırarak yapılmalıdır. Tanıştırılan insanlar tarafından sevilmeli, başı okşanmalı, oyunlar oynatılmalıdır. Bu arada sahibi de onun olumlu ve uysal davranışlarını küçük ödül bisküvileri ve sevgi ile ödüllendirmelidir.

Kendisinden büyük, küçük, ses çıkaran objelerle tanışmalı, sert, yumuşak, çim ya da ıslak zemine basması sağlanmalıdır. Yağmura, rüzgâra ve güneşe alıştırılmalıdır.



Her yeni tanıştırma sonsuz bir sabırla, acele etmeden ve mutlaka ödülle desteklenmeli ve pekiştirilmelidir. Yavrumuzda pozitif şartlanma ile yeni durumlara karşı iyi duygular oluşturmak, onun daha sonra sevgi dolu, sabırlı, insanlarla ve hayvanlarla dost olmayı başarabilen, kendine güvenen, verdiğimiz her eğitimi kolaylıkla alan bir köpek olmasını sağlar. Bu da birlikte geçireceğimiz daha kaliteli bir hayat anlamına gelir.



Neşe Öztürk
Profesyonel Pozitif Köpek Eğitmeni

Tüm Pozitif Köpek Eğitimi Haberleri