Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Pozitif Köpek Eğitimi

Köpeğimi Nereden Almalıyım? (26/11/2008)


Bazen ne yazık ki köpek alınacak en doğru yerin bir petshop olduğunu düşünürüz. Sabırsız bir millet olduğumuz için, köpek almaya karar verdikten sonra köpekleri tanımak için vakit ayırıp, hayatımızın köpekle birlikte nasıl olacağını düşünmek yerine, hemen en yakın satıcıya gidip istediğimiz köpeği alır ya da sipariş ederiz. Hâlbuki çoğumuz bu bebeklerin nerden ve ne şartlarla geldiğini bilmeyiz. Bazı ülkelerde puppymill adı verilen köpek üretim çiftlikleri vardır. Buralarda son derece sağlıksız ve kötü şartlarda bebek üretimi yapılır.
 


Köpekler başka hiç bir köpekle temas ettirilmeden tamamen asosyal olarak hayatları boyunca ancak sığabildikleri bir kafeste tutulurlar. Hiç bir sağlık kontrolünden geçmedikleri gibi yiyecek ihtiyaçları da tam olarak karşılanmaz. Köpekler sürekli olarak her dönemlerinde çiftleştirilmeye zorlanır. En fazla 4–5 yaşlarına geldiklerinde ölürler. Buralar birer barınak değildir, sadece para kazanmak için kurulmuş, insanların bencil isteklerine hizmet eden hayvanların yavaş yavaş öldürüldüğü yerlerdir.
 


Doğan bebekler tabi ki hem bedensel hem de psikolojik olarak sağlıksız olurlar. Bu puppymill denen yerlerde üretilmemiş de bir evde sahibi tarafından üretilmiş bebekler olsalar bile, her kişi köpeğinin sağlığına aynı derecede önem vermediği, yetiştiricilik, ırk standartları ve eğitim konularında yeterli bilgiye sahip olmadığı için ne yazık ki ırk kalitesi günden güne bozulmaktadır. Öyle ki etrafımda Golden ile Terrieri çiftleştirip bebeklerini Golden diye satmaya çalışan insanlar gördüm. Ya da bir Kuvas ile Goldeni çiftleştirenler de var. Çıkan yavrular Goldena çok benzer ama karakteri tamamen farklıdır.
 


Bir köpek alacaksak önce istediğimiz ırkın özelliklerini inceleyip, hakkında araştırma yapıp, almadan önce bu ırka sahip insanlarla temasa geçip, bize uygun olup olmadığına karar vermeliyiz. Bize uygun olduğunu düşünüyorsak o zaman bilinçli bir üretici bulmaya çalışmalıyız. Yurt içinde istediğimiz ırkın bilinçli bir üreticisi yoksa o zaman yurt dışından kesinlikle gidip yerinde görüp bize uygun olan yavruyu bizzat seçerek almalıyız. Gidemiyorsak güvenilir bir aracı bulmalıyız. Üreticinin üreticiler birliğine kayıtlı olduğundan emin olmalıyız. Ne yazık ki ülkemizde hala pek çok ırkın, ırk standartları derneği yok. Olanlara da bütün köpekler kayıtlı değil. Bununla birlikte, gerçekten bilinçli üretim yapan kişiler ve çiftlikler var. Mutlaka araştırıp danışarak bu kişileri bulmak gerekir.

Bilinçli üretici nedir ve nasıl olmalıdır? Biraz da ondan bahsedelim.

• Bilinçli üretici bebek daha doğmadan anne ve babanın soy ağaçlarını inceleyerek işe başlar.

• Genetik hastalıkları olmayan, soyunda mental sorunlar olmayan, ırkının standartlarını hep korumuş bir soydan gelen anne ve baba tercih edilerek çiftleştirme yapar. Irk standartları yarışmaları bunlar için bir kıstastır.

• Anne ve babayı her ihtimale karşı bütün sağlık ve davranış testlerinden geçirir.

• Irkının özelliklerine yatkın oldukları hastalıkları taşıyıp taşımadıklarını araştırır.

• Anne köpeğe hamileliği boyunca gereken ilgi ve özeni gösterir.

• Stresten uzak bir süreç sağlar.

• Vitamin ve mama desteğini bilinçli bir şekilde düzenler.

• Anne köpeğin doğum yapacağı yeri iyi seçer.

• Bebeklere doğdukları andan itibaren özen göstermeye başlar.

• Bebeklerin verilme zamanı gelene kadarki dönemde sosyalleşme ve davranış eğitimleri, zihin ve bedensel gelişimleri için gerekli ortamı hazırlar.

• Parazit ve aşılama tedavilerine vaktinde başlayıp, bebeklerin hastalanmalarını ve sosyaleşme dönemini kaçırmalarına neden olacak gecikmeleri önler.

• Bebeği kayıt altına alır.

• Bebekleri her isteyene değil gerçekten bilinçli alıcılara verir.


Bilinçli alıcı ise ne ırk alacağına karar vermiş olur. Alacağı ırkın standartlarını bilir, alacağı köpeğin bir can olduğunu aklında tutup gerekli tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda olduğunun farkında olur. Bebeğini gidip anne altından karakter testi yaparak seçer ya da karakter testi yapabilecek bir bilirkişi ile birlikte gider. Bebeklerin anne ve babasını görür, karakterlerini inceler, veteriner kontrolünde olduklarından emin olur.

Bunları yazarken gerçekten içim sızlıyor. Ülkemizde kaç kişinin, bebeğini alırken, annesini ve babasını gördüğünü, kardeşleri arasından karakter testi yaparak seçtiğini merak ediyorum.

Sizin hem kısa vadede hem de uzun vadede sağlık, karakter ve ırk standartları açısından mağdur olmamanız için lütfen bebeklerinizi bilinçli üreticinin köpeği olan bir anne altından ve seçerek, veteriner hekimi ve eğitim uzmanı tavsiyesi ile alın. Petshoplardan ya da pazarlardan alıp bu cinayeti desteklemeyin. Unutmayın talep olmazsa arz da olamaz.

Bununla birlikte özel bir amaç için değil de (koruma hariç, çünkü hemen hemen tüm köpekler doğal bir içgüdü ile bölgelerini korurlar) sadece can dostu olsun diye bir köpek alacaksanız, sağlığından emin olmadığınız, nasıl üretildiğini bilmediğiniz bir bebek almaktansa, barınaklardaki ilgi, sevgi ve bir lokma ekmek bekleyen canları tercih edebilirsiniz. Kırma köpekler büyük çoğunlukla sağlıklı genleri taşırlar ve daha sorunsuz olurlar. Aynı şekilde ileride sorun yaşamamak için barınaklardan alacağınız köpeği de davranış uzmanı ile birlikte seçmeniz iyi olur.

Daha bilinçli köpek sahipleri olabilmek dileği ile...

Neşe Öztürk
Profesyonel Pozitif Köpek Eğitmeni

Tüm Pozitif Köpek Eğitimi Haberleri