Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Hikayeler

03/06/2008 Evde Yaşama Sanatı -I-

Kapıyı açmayı eskiden beri biliyorum. Yalnız bunun başkalarınca garip karşılandığını ilk kez görüyorum. Bizim harmandalı her gördüğüne, çok tuhaf bir şey yapmışım gibi benim kapıları açtığımı anlatınca inanın çok şaşırdım. Bre dingil senin açtığın kapıyı ben neden açamayım ki?

Bildiğiniz gibi, kilitlenmemiş kapılar, ortadaki mandalın üzerine zıplayınca hemencecik açılır. Bunu orta zekanın üzerindeki her kedi bilir. Hoş, alttan basılan bir düğme falan olsa daha iyi iş görürdü ama şimdilik insan zekası bu kadarına elveriyor. Eğer kapı kilitliyse, mandalın üzerinde istediğin kadar tepin kapı açılmaz. Örneğin, Zeytin bu farkı bilmediğinden kilitli kapının mandalına zıplar durur. Gerçi buna da şükretmek gerek, ben birkaç kez, hızla kapalı pencereye doğru koşup, kafasını cama tosladığına tanık oldum. Sonra da arkasını dönüp, “ben nerede yanlış yaptım” der gibi şaşkın şaşkın baktı. Daha sonraları ise öğrendi. Gene kapalı pencerelere kafayı vuruyor ama en azından artık dönüp şaşkın şaşkın bakmıyor. Herhalde kafası duvarlara alıştı, küt sesini duyunca geri dönüyor.

Şimdi, evde uzun süre yaşamak isteyen Zeytin ve benzeri zekaya sahip kediler için birkaç önemli ipucunu yazacağım:

1-) Koltuklar ve perdeler sizden daha değerlidir.
Koltuk veya perde sizin tüylerinizi yolduğunda cezalandırılmazlar ancak siz bu ikiliden birisine zarar verdiğinizde sopayı yersiniz. Bu kuralı makul ölçüler içinde kalmak koşulu ile kendi yararınıza da kullanabilirsiniz. Örneğin, yapmak istediğiniz bir şey için ilgi çekmeniz gerekiyorsa, ortalıkta boş boş miyavlamak yerine, perdeye hafifçe asılabilir veya koltuğun döşemelerine bir iki tırnak sallayabilirsiniz. Döşemenin iplikleri patinize gelmeden, beklediğiniz kişi önünüze gelir.

2-) İşemek tehlikeli ve yasaktır.
Köpekler, evin içine işediklerinde beş dakika içinde gezmeye çıkartılırlar. Kedilerde ise “ortaya işeme” eylemi aynı sonuca ulaşmaz. Ben işediği için dayak yiyen çok kedi gördüm. Bu nedenle sokağa kesin dönüş yapmak istemiyorsanız orta yere işemeyin. Bu şekilde ilgi çekmek zararınıza olabilir.

3-) Isırılan insan gergin olur.
Herhangi bir nedenden ötürü tırmalamak veya ısırmak durumunda kaldığınız kişi bir anda gerginleşir. Gergin kişiyse deliye benzer, her türlü rezilliği yapabilir. Eğer deliyle uğraşmak istemiyorsanız, ısırma işlemini birkaç lokmaya ayırmayın. En vurucu hamlenizi, tek seferde yapıp oradan uzaklaşın. Çok kan aktı diye paniğe kapılmayın. Erişilmesi mümkün olmayan birkaç yeriniz olsun. Bu tür durumlarda, hızlıca oraya gidin. Kanama yaklaşık beş dakika içinde durur. Sonraki on dakika içinde sargı işlemi biter. Siz gene de en az 45 dakika bekleyin. Kişi sakinleştikten sonra, ısıran başkasıymış da siz de onu arıyormuşsunuz gibi ortalarda dolanmaya başlayın. Eğer sert bir tepki ile karşılaşırsanız, hemen yerinize dönün. Isırdığınız yeri en az on beş gün boyunca yeniden ısırmayın.

Burak KAYA
editor@minikpati.com

Tüm Hikayeler