Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Hukuk Köşesi

Köpeğimi geri almak istiyorum?


Merhaba,
Ben yaklaşık 7 ay önce sokakta bulup kısırlaştırıp aşı karnesini çıkarttığım beaggle+av köpeği melezi kızımı bir aileye verdim. Evin ilkokul dördüncü sınıfta okuyan asosyal bir oğlu vardı. Çocuğun babasının ölümünden sonra kalan bunalımını biraz dağıtmak için ve binbir sözler verilerek kızım istendi. Çok zor ikna olduktan sonra kabul ettim ve yaklaşık 3 haftada bir sürekli kontrole gitim. Çocukla kızımın diyaloğu ilk başta bayağı bir mesafeliydi zira çocuk korkuyordu. Sonraları çocuk korkusunu yendi fakat bu seferde aşırı derecede kızımı sıkıştırmaya başlamış, canını acıtacak şekilde. Annesi ağzından kaçırdı, ben de ya bu durum düzelcek ya da kızımı geri alırım dedim. Lakin çocuk kendini şakacıktan korkuttuğumu sandı. Ama annesine ciddi olduğumu söyleyince verme taraftarı olmadığını söyledi. Bu olay yaklaşık 3 hafta önce oldu. Bu ara gidip kızımı almayı düşünüyorum ama kadın sorun çıkaracak gibi. Kızım da kadını çok seviyor ama çocuktan da bir o kadar çok korkuyor. Yanına bile gitmek istemiyor. Bayan benim vermiş olduğum aşı karnesini kaybettiğini yenisini kendi veterinerinden çıkarttığını söyledi. Bu durumda ne yapacağımı bilmiyorum. Kesinlikle köpeğimi orada bırakmak istemiyorum. Çocuğun düzeleceği yok. Başka şeyler yapmasından da korkuyorum. Annesi de engelleyebilse şimdiye kadar engellerdi. Üstelik kadın yakında işe başlayacakmış. Okullar da tatil olunca kızım o çocukla başbaşa kalacak. İnanın kızımı kaçırmayı bile düşündüm. Öncelikle iyi niyetle ikna etmeye çalışacağım ama olmazsa ne tür haklarım var hangi yolu izlemeliyim bilmiyorum. Birkaç veteriner arkadaşa ve onların avukatlarına sordum. İlk defa böyle bir durumla karşılaştıklarını söylediler. Siz ne önerirsiniz?


Yanıt:

Öncelikle köpeğinizin sahibi olduğunuzu kanıtlamanız gerektiğini düşünüyorum. Zira aşı karnesinin sizde olmaması bir yana kaybedilmiş olması da bu durumu zorlaştırmakta. Bu durumda köpeğinizi teslim ettiğiniz aileye noter aracılığı ile çeşitli yasal unsurlardan bahseder bir ihtarname çekmenizde fayda var. İhtarnamenin hazırlanmasında Medeni Kanun ve Hayvanları Koruma Kanunu hükümlerine temas etmeniz faydalı olacaktır bu açıdan konuyu uzman bir meslektaşımla birlikte yürütmenizi tavsiye ederim.
Yanıtlayan: Av. Şafak HERDEM


ÖNEMLİ UYARI: Yöneltilen sorulara verilen cevaplar olayın yargısal sürece taşınması halinde hiçbir şekilde teminat ve güvence olarak kabul edilmemelidir. Her somut olayın kendine has oluş ve gelişimi göz önüne alınmalı, yargılamanın usul ve esasa ilişkin kuralları çerçevesinde, bir uzman desteğine gereksinim olduğu unutulmamalıdır.

Avukat Şafak Herdem'e sorularınızı iletmek için tıklayınız.

Tüm Hukuk Köşesi Haberleri