Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.
Hukuk Köşesi
Villa bahçesinde köpek
Oturduğumuz site müstakil villalardan oluşmakta. Balkon ve merdiven altı kapalı bölümleri de var. Site Yönetimi avukat aracılığıyla gönderdiği ihtarnamede, köpekleri bahçede besleyemeyeceğimizi, (bahçeler ortak alan olarak tapuda tescilli) ev içine almamız gerektiği, balkon ya da terasta besleyemeyeceğimizi bunu yaparsak toplayarak barınaklara yollayacaklarını belirttiler. 2 köpeğimiz var, aşılı ve karneli. Evin duvarının dibindeki beton bölümde yer alan kulübelerinde yaşıyorlar, yani bahçede değiller. Ayrıca, mahkeme kararı olmaksızın birilerinin gelip köpeği buradan ya da balkondan alıp götürmesi yasal mıdır? Avukatın böyle bir ihtarnameyi çekmesinin yasal dayanağı var mıdır? Site yönetim planı köpekleri evde beslemeyi yasaklamıyor. Bu ihtarnameye karşı bir yazı yazarak yönetimi yasalara uymaya davet etmenin yararı olur mu? Yardımınız için şimdiden teşekkürler.
Yanıt
Tapuda ve özellikle yönetim planında ortak alan olarak belirlenmiş yerlerde yönetim planı hükümleri doğrultusunda tarafların uymak zorunda olduğu hususlar bulunmaktadır. Özellikle hayvan beslenmesinin yasaklanmadığı durumlarda kat mülkiyeti ve medeni kanun hükümleri uygulanmaktadır. Köpeklerinizin alınıp götürülmesi elbette mahkeme kararı olmadan mümkün değildir fakat belediye görevlileri marifetiyle taciz edilmeniz söz konusu olabilir. Meslektaşımın bu şekilde bir ihtar çekmesi ise mesleğinin doğal sonucudur. İhtarnamenin alındığı tarihten itibaren tarafınıza bir önel (süre) tanınmışsa bu süre içerisinde yine noter kanalı ile cevabi ihtar çekmenizi (varsa vekiliniz aracılığı ile) şiddetle tavsiye ederim.
Yanıtlayan: Av. Şafak HERDEM
ÖNEMLİ UYARI: Yöneltilen sorulara verilen cevaplar olayın yargısal sürece taşınması halinde hiçbir şekilde teminat ve güvence olarak kabul edilmemelidir. Her somut olayın kendine has oluş ve gelişimi göz önüne alınmalı, yargılamanın usul ve esasa ilişkin kuralları çerçevesinde, bir uzman desteğine gereksinim olduğu unutulmamalıdır.
Avukat Şafak Herdem'e sorularınızı iletmek için tıklayınız.
Tüm Hukuk Köşesi Haberleri
- Apartmanda Yaşayan 40 Kedili Aile
- Evimdeki Köpeğimi Elimden Alırlar mı?
- KMK'ya Göre Kedi Köpek Bakımı
- Kazada Yaralanan Köpeğin Masrafları Hk.
- Köpeğim Denize Girebilir mi?
- Camdan Atılan Kedi
- Güneşin Altında Bekleyen Kurbanlık Koyun
- Villa bahçesinde köpek
- Karşı apartman köpeğimi attırmak istiyor
- Köpeğimi geri almak istiyorum?
- Apartmanda havlayan köpek
- Sitede baktığımız kedilerimiz
- Parkta yaşayan köpekler hakkında
- Bahçedeki hayvanlara yasaklar hakkında
- Camdaki kuş yemi şikayeti
- Balkonda hapis yaşayan köpek
- Belediyeyi harekete geçirmek
- Terk edilen hayvan
- Köpek sahipleri hakkında şikayet